En la nostra professió i en el nostre dia a dia, com en totes les professions, es cometen errors i se’ns desperten tot tipus d’emocions en relació amb els altres i/o amb l’equip, per diversos motius: impotència, ofuscació, frustració o decepció.
Saber detectar els errors és el primer pas per aprendre a partir d’ells. Reconèixer després l’errada, el contratemps o la mala praxi, reconverteix (o transforma) la nostra feina, la nostra pràctica o el nostre projecte en un aprenentatge per millorar la nostra praxis socioeducativa. L’error, la cicatriu, esdevé una ocasió per enfrontar-nos al món, metàfora que ens mostra d'una manera plena de bellesa l’art japonés del kintsugi.
El proper dijous 4 d’octubre, en el marc de la programació que hem preparat aquest any per celebrar el Dia Internacional de l'Educació Social, tindrà lloc aquesta primera jornada formativa i especial organitzada pel grup Sèniors del CEESC.
Durant més d’un any, cada membre del grup ha descobert a la resta un error comès durant la seva vida professional. L’hem analitzat i hem descobert per què van ser considerats errors i hem vist que, en la majoria de casos i al cap d’uns anys, l’experiència ha demostrat que es podria haver actuat d’altres maneres millors i més adequades.
Els errors detectats més comuns han estat aquells que tenen a veure amb el lideratge; el com ser o no la referència de les persones amb qui tractem les educadores i els educadors socials; com ser-ho dins l’equip; les responsabilitats suposadament adquirides o la manca de delegació de tasques...
En aquesta jornada, i a partir d’un teatre-fòrum realitzat per la cooperativa d'art comunitari Art&Coop, interactuarem i debatrem in situ sobre el lideratge i sobre aquelles accions que se’n deriven per poder detectar errors i hi trobarem maneres, alternatives o solucions per a treballar i “viure millor”.
Una activitat ideal i molt recomanada per a tots aquells professionals que fa menys de cinc anys que treballeu com a educadores i educadors socials sigui quin sigui el vostre àmbit o àrea.
Aquesta es una proposta que ha estat treballada entre el grup Sèniors del CEESC i Art&Coop.
En aquesta jornada especial comptarem amb la participació d’Imma Jeremías (infància i família), Joseba Jokin (educació al carrer), Juanje Guerrero (medi obert), Marilen Herrero (infància i adolescència), Mercè Òdena (discapacitats o diversitat funcional), Pepi Borràs (infància i adolescència en risc), Montserrat Panareda (inserció laboral i integració social), Julio Martínez (economia social i inserció laboral), Francesca Ferrari (inserció sociolaboral i mediació), Francesc Xavier Brú (comunitat, drogodependències, prevenció) i Elisabet Massons (gent gran).
Més informació, programa i inscripcions.
Descobreix el programa del #DiaES 2018. El valor de la imperfecció