El Col·legi ofereix anualment al Departament de Justícia un llistat de persones col·legiades disposades a actuar com a pèrits judicials, en cas que siguin requerits.
Per poder participar com a pèrit judicial, cal estar en possessió del títol oficial que correspongui a la matèria objecte del dictamen (LEC art. 340.1), diplomat o diplomada en Educació Social o estar habilitat o habilitada per a l’exercici professional com a educador o educadora social, o bé indicar-nos quina matèria o matèries d’especialitat podeu peritar en funció d’altres titulacions que es puguin acreditar (LEC art. 340.3).
La inclusió en aquestes llista és totalment voluntària, i vol dir que quan un col·legiat o col·legiada està inclòs en aquestes llistes està subjecte a la possibilitat que sigui cridat per un òrgan jurisdiccional del partit judicial on ha declarat la seva voluntat de treballar. En cas que així sigui, la legislació únicament preveu que el pèrit pugui excusar-se d'acceptar el càrrec si al·lega una causa justa i el jutge o el tribunal l'admet (LEC art. 343).
L’actuació del CEESC només es limita a l’elaboració i el lliurament d’aquesta llista a petició del Departament de Justícia i, per tant, no intervé en les designacions dels pèrits ja que aquesta tasca correspon als propis òrgans jurisdiccionals.
El Departament de Justícia obre la convocatòria un cop l’any, generalment al mes de desembre. N'informem puntualment a la nostra web i al butlletí setmanal.
Preguntes freqüents
1. T'inscrius, et nomenen i després...?
La designació d’una persona perita pot ser:
- A instància de part: Sol·licitada per una de les parts implicades en el procediment.
- D’ofici: Designada directament pel tribunal.
En alguns casos, el tribunal pot nomenar un únic perit o perita per emetre un informe comú per a totes les parts implicades.
2. Quan se t'ha designat, has de tenir en compte:
- Terminis i jurament o promesa:
Una vegada notificada la designació, disposes de cinc dies per comunicar si acceptes l’encàrrec.
Si acceptes, es procedeix al teu nomenament i hauràs de manifestar, sota jurament o promesa, que:
“Actuaré amb la màxima objectivitat possible, considerant tant el que pugui afavorir com el que pugui perjudicar qualsevol de les parts, i que conec les sancions penals en què puc incórrer si incompleixo el meu deure com a persona perita.” (Article 355 de la Llei d'Enjudiciament Civil)
- Presència al judici:
Tant les parts com el tribunal poden sol·licitar la teva compareixença durant el judici o la vista.
Hauràs d’exposar el dictamen, respondre preguntes, objeccions o propostes de rectificació i intervenir segons el que es demani.
- Presentació del peritatge:
El dictamen s’ha d’emetre per escrit i lliurar-lo al tribunal dins el termini establert.
Aquest dictamen es trasllada a les parts perquè, si ho consideren necessari, puguin sol·licitar la teva compareixença per aportar aclariments.
- Presència d’alguna de les parts durant el treball pericial:
Segons la Llei 1/2000, si el dictamen requereix reconeixements de llocs, objectes o persones, les parts i els seus representants poden presenciar aquestes operacions, sempre que no interfereixin en la teva feina ni en comprometin la imparcialitat.
Si és el cas, hauràs d’avisar les parts amb una antelació mínima de 48 hores sobre el dia, l’hora i el lloc de les operacions.
3. Quins drets tens com a perit/perita?
- Acceptació o renúncia del peritatge:
Pots refusar l’encàrrec per causa justificada, que serà valorada pel tribunal, d'acord amb el que estableix l'article 343 de la Llei d'Enjudiciament Civil. Si la causa és acceptada, se't substituirà per la següent persona de la llista.
- Provisió de fons:
Pots sol·licitar una provisió de fons dins els tres dies següents al nomenament, per cobrir despeses del dictamen.
El tribunal ordenarà a les parts implicades que facin el dipòsit en el compte de consignacions judicials en un termini de cinc dies. Si no s'efectua el pagament, quedes eximida d’emetre el dictamen i no es farà una nova designació.