El Kintsugi es una tècnica japonesa que té el seu origen a finals del segle XV quan el shōgun (comandant de l'exèrcit japonès) Ashikaga Yoshimasa, va enviar a reparar a la Xina dos dels seus bols preferits per fer la cerimònia del te. Els bols van tornar arreglats, però els xinesos es van limitar a assegurar-los amb unes grapes de metall, desagradables a la vista. El resultat no li va agradar gens i va recórrer a artesans del seu país que li van donar una solució atractiva i duradora: a través de l'encaix i la unió dels fragments amb un vernís d'or, la ceràmica va recuperar la seva forma original. Les cicatrius daurades i visibles van transformar la seva estètica. Així va néixer el Kintsugi, una tècnica artesanal de reparació de ceràmica que en lloc de dissimular les línies de trencament, les exhibeix, amb orgull. Les ferides del passat adquireixen una nova vida, es tornen úniques i, per tant, guanyen en bellesa. Una tècnica convertida en art.
El tractament i l’aprenentatge dels errors professionals és un dels eixos vertebradors de la setmana de l’Educació Social d’aquest any, que ens fa plantejar algunes preguntes: podem transformar les decisions errònies de la nostra feina en millors praxis per al present i el futur? Com en els objectes trencats i tractats després amb la tècnica delKintsugi, de les ferides o els moments foscos en podem treure un aprenentatge de valor? Ens inspiren, aquests errors, a ser més encertats?
La memòria històrica, la mediació i l’ètica, necessàries en aquest món imperfecte, són els altres eixos que configuren el programa del #DiaES. Són elements que ens mostren la mutabilitat i la reflexió -necessària- en la nostra pràctica professional.
La filosofia que hi ha darrere del mètode japonès ens mostra el valor de la imperfecció, planteja que els trencaments i les posteriors reparacions, formen part de la història d'un objecte i han de mostrar-se en lloc d'ocultar-se, incorporar-se i, a més, fer-ho per embellir l'objecte, posant de manifest la seva transformació i la seva història.
Descobreix el programa del #DiaES 2018!