Amb el lema “Ets una peça ESsencial” el CEESC ha aglutinat enguany la celebració de tres efemèrides importants. El 2 d’octubre, Dia Internacional de l'Educació Social (#DiaES), el 30è aniversari de la creació dels estudis universitaris i els 25 anys que el Parlament va aprovar la llei de creació del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya. I és que, tal i com afirmem en el Manifest del #DiaES, "no ens feia falta una pandèmia per demostrar en el dia a dia que l'educació social és una professió substancial, fonamental, radical per acomplir els drets de ciutadania del conjunt de la població".
I tot i que sabem que estem vivint un moment alarmant, marcat per “la inestabilitat, la temporalitat, les condicions laborals, la falta de personal i la falta de recursos amb les quals es troba la major part de la professió", no hem volgut deixar de celebrar que som una professió “consolidada i madura, amb reconeixement internacional. I fem camí des de fa més de 25 anys i des de fa més de 30”, demanant “que l'Educació Social sigui integrada, com a dret de ciutadania, en les polítiques públiques universals per al conjunt de la població.”
L’acte central de la celebració va ser el ColzES, que vam dur a terme durant el matí del 2 d’octubre a la Nau Bostik del barri de la Sagrera de Barcelona.
La jornada va començar amb el podcast itinerant "Tinc una cadira: escriure l'educació social" de Ràdio Intermitent. Va ser un espai de conversa i reflexió, en què van participar quatre professionals de l’educació social: l’Alba Fernández Pous (Les vides blaves, Triangular Edicions 2019; l’Asun Llena Berñe, cap de secció d'Educació i Comunitat a la Universitat de Barcelona, membre del Consell de Redacció dels Quaderns d'Educació Social; el Ferran Castellarnau Fort (Relats d’un educador social, Descontrol 2020), i el David Vázquez (La mirada horitzontal, Triangular Edicions 2021).
L’acte el va conduir en Joan Gener, membre de L'Eixida i de Ràdio Intermitent, educador social col·legiat i coordinador del Consell de Redacció dels Quaderns d'Educació Social del CEESC.
Després va tenir lloc la representació de Vitamina Aire, un projecte de Sisme Creatiu resultat de mesos de treball amb 10 mestres que han expressat i donat forma a les seves inquietuds, pors i desitjos d’educar en l’era pandèmica.
La rumba catalana de Miquel Rodergas, més conegut com a Micu, va amenitzar l’hora del vermut amb els seus ritmes, seguida pel dinar de paella del Menjador de Ca la Rosa.
Després del dinar vam tenir un moment de Micro obert, en què diferents professionals van poder explicar moments viscuts, representatius en el desenvolupament de la professió.
Durant el DiaES, 28 municipis de Catalunya van donar suport a la iniciativa de visibilitzar la tasca feta per les educadores i els educadors socials.
Al vespre, 24 d'aquests municipis van il·luminar de blau algun edifici o element urbanístic. Es tracta d'Amposta, Balaguer, Canet de Mar, Cervera, Deltebre, Gandesa, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Manresa, Mollerussa, Móra d'Ebre, Palau d'Anglesola, Pineda de Mar, Reus, Sabadell, Sant Jaume d'Enveja, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Vicenç dels Horts, Solsona, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Tortosa i Vielha e Mijaran.
Els municipis de Barcelona, Mataró, Roquetes i Vilanova i la Geltrú van mostrar el seu suport amb altres accions a les xarxes o al mateix municipi.
Els municipis il·luminats a Instagram.
Altres actes i accions al voltant del 25è aniversari:
- Carnaval de Blogs. 9a edició d’aquest acte virtual, que aquest any s’ha allargat durant la setmana prèvia al 2 d’octubre.
- Celebrem i Construïm Professió, jornada que posa el focus al nou talent de la disciplina, duta a terme el dimarts, 28 de setembre.
- Les veus de l’Educació Social.
- Visita privada al Parlament de Catalunya per entregar el manifest del #DiaES.