El CEESC, conjuntament amb la Facultat d’Educació social i Treball Social Pere Tarrés (URL) hem presentat la reedició de ”Blanques juguen i guanyen. Reflexions ètiques d’un Educador Social” de Joan Dueñas, publicat per l’editorial Claret.

Joan Dueñas, educador social col·legiat i integrant del Comitè d'Ètica del CEESC, exposa en aquesta obra la tasca que duem a terme els educadors i les educadores socials i vol, a partir de casos reals, reflexionar sobre l’impacte de les accions dels agents educatius sobre les persones més vulnerables i, sovint, més vulnerades. És una reflexió crítica i autocrítica dels deures i responsabilitats dels professionals que té voluntat de ser una eina útil de transformació social.

Com acompanyem a les persones els professionals de l'educació social? és la pregunta que va motivar Joan Dueñas a escriure el llibre Blanques juguen i guanyen. I és que com diu el mateix autor, "quan comences a fer-te preguntes és molt llaminer parlar, reflexionar, preguntar-te i això fa que tinguis menys certeses".

L’educador/a social ha de ser un professional reflexiu amb capacitat d’interpel·lar-se i interpel·lar el seu entorn. La nostra professió té una important càrrega política i valorativa, de manera que la identitat dels seus professionals ha d’estar marcada substancialment per l’ètica.

A la presentació la Maria Rosa Monreal, presidenta del CEESC va definir el llibre com una "reflexió personal de la tasca educativa amb la finalitat de millorar-la que sota un títol d'estratègia d'escacs amaga la nuesa del fracàs". 

En aquest sentit, Dueñas escriu el llibre amb l'objectiu d'autoqüestionar-se com a professional. "Sovint parlem de la motxilla de les persones beneficiàries però no massa de la dels professionals que els acompanyem", ha afirmat Dueñas. El llibre reflexiona, a partir d'experiències no sempre d’èxit, sobre com els professionals es poden alliberar de les pròpies certeses, pors i pesos que duen damunt. "Cal construir un relat de les persones que acompanyem que no els estigmatitzi. Sovint ens quedem amb l'expedient i ens allunyem de les persones", reconeix l'autor.

La primera edició del 2012, de l’editorial Setzevents, es va esgotar. D’aquí l’interès en aquesta reedició, que ha impulsat la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL), a través de la Col·lecció Universitat i Acció Socioeducativa, que té per objectiu oferir textos acadèmics sobre temàtiques pròpies de les professions socials i educatives, que siguin d’utilitat a estudiants i professionals en exercici.

A l'acte van participar-hi Maria Rosa Monreal, presidenta del CEESC, Joan-Andreu Rocha, degà de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (URL), la directora de Publicacions de la Facultat, Aina Labèrnia, i Joan Dueñas.