Aquest diumenge ens ha deixat Pilar Heras, directora general d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Juvenil, des de 2016.

Des del CEESC volem donar el nostre condol a la seva família, amics i companys de professió. Volem agrair-li la seva tasca com a professional i com a docent que va deixar empremta en moltes de les nostres companyes. Estem totalment d’acord amb el que diu la Consellera de Justícia, Ester Capella, “si el Departament de Justícia té ànima social, és gràcies a Pilar Heras”.

La Pilar ens ha deixat amb 64 anys. Va néixer a Figueres; era doctora en Ciències de l’Educació i va ser professora titular del Departament de Teoria i Història de l’Educació de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona des del 1994.

Havia estat docent dels estudis d’Educació Social des dels inicis d’aquests estudis universitaris. Juntament amb un grup de professors de la Facultat de Pedagogia, va impulsar el primer Consell d’Estudis d’Educació Social a la UB. Va ser una persona compromesa sempre amb la qualitat de la formació dels professionals de la pedagogia social i l’educació social i amb la recerca en aquests àmbits.

Pilar Heras va ser impulsora i membre del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya fins al 2016. Va coordinar el Grup de Recerca Consolidat de Pedagogia Social i va dirigir el màster d’Execució Penal a la Comunitat i Justícia Restaurativa de la UB.

També va coordinar l’atenció a les víctimes de delictes, així com els centres educatius de Justícia Juvenil dedicats a la reinserció social d’adolescents i joves que han comès algun delicte, facilitant les Mesures Penals Alternatives i permetent el compliment de condemnes penals fora de l’entorn penitenciari amb treballs en benefici de la comunitat.

A Pilar Heras la recordarem com una persona propera, feminista, preocupada per la inclusió social, que deixa petjada tant en l’àmbit universitari com en el de la Justícia.