El 17 i 18 d’octubre es va celebrar el  III Congrés de Serves Socials Bàsics, a L’Hospitalet de Llobregat. El congrés bianual, és un espai que serveix per analitzar el passat, per parlar de present i, sobre tot, per dissenyar el futur, que es consolida amb més de 750 assistents, 20 taules rodones i 100 expertes i experts de diferents disciplines i àmbits. 

Durant dos dies s’ha reflexionat i debatut sobre qüestions com l'accés a l'habitatge, la pobresa infantil, el suport a les famílies, la Renda Garantida de Ciutadania, l'atenció a la dependència i la promoció de l'autonomia personal, els serveis sociosanitaris i educatius o la violència masclista, entre molts altres. 

Les conseqüències de la crisi al llarg dels darrers deu anys han empès els Serveis Socials Bàsics de Catalunya a assumir tasques i encàrrecs que desborden les i els professionals i els impedeix fer la feina amb la vocació transformadora que reivindiquen per aconseguir canvis reals i estructurals.

En diferents espais del Congrés vam poder comprovar que el compromís de les i els professionals dona lloc a experiències innovadores que funcionen i podrien replicar-se, però les dinàmiques i la saturació del sistema dificulten compartir els aprenentatges i les bones pràctiques per ampliar el seu impacte. 

En aquest sentit, el repte clau amb què es va finalitzar el Congrés va ser convertir-se en el punt de partida perquè les institucions assumeixin el compromís i actuïn amb el coratge necessari per avançar cap a la transformació del model d'atenció i de les polítiques socials. 

Els professionals reclamem recuperar l'essència de la nostra tasca, atenent a les necessitats reals de la ciutadania en clau preventiva i apoderadora, en lloc de donar respostes parcials i pal·liatives que no ataquen les causes de les desigualtats i les injustícies.

"Volem acompanyar les persones, treballar per garantir una vida digna i el compliment dels drets socials", va afirmar Isabel Morales, comissionada del Congrés, a la cloenda;  "Per fer front a la complexitat necessitem mirades diferents i noves fórmules d'organització que permetin adaptar les respostes". I va sostenir "estem en un moment de deconstrucció per a la construcció".

Val a dir que un dels conceptes que més va calar al #CSSB18 no va venir de la mà d'una professional dels mateixos serveis socials, si no de l’arquitecta, exregidora de Ciutat Vella i  activista veïnal Itziar González, qui va demanar no ser només "una porta d'entrada al sistema" sinó "ser llindar: un espai de transició, mai de tramitació, de zona de pas, en qualsevol direcció, amb la constant apel·lació al "moviment" com a eina de "proximitat i empatia". Itziar feia així una proposta de transformació col·lectiva, "si deixem de ser porta i passem a ser llindar estarem regenerant i restituint drets a les persones". I acabava "feu de les vostres pràctiques llei", apoderant el paper i la funció dels professionals dels serveis socials.

En aquest mateix sentit, la Maria Rosa Monreal,  presidenta del CEESC, afirmava a la inauguració del Congrés: “cal revertir el malestar professional i enfortir el rol polític de les nostres professions”. 

Aquest #CSSB18, que ve d’una llarga història de 21 anys, des de que al 1997 es va organitzar la 1a Jornada sobre Serveis Socials d’Atenció Primària, ha estat organitzat conjuntament pel Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i el Col·legi de Pedagogs de Catalunya. L’organització de la propera edició, el 2020, estarà liderada pel Col·legi de Pedagogs de Catalunya.


Per saber-ne més:

Properament es publicaran els vídeos de les diferents conferències i taules rodones.