En relació amb les denúncies fetes per la UGT sobre l’episodi d’aldarulls viscuts la setmana passada al centre adscrit a la DGAIA Can Rubió d’Esparraguera, des del CEESC afirmem que aquests dies s’han superat línies vermelles en el sistema de protecció a la infància, com són la desatenció dels riscos laborals i les agressions a professionals, fets que no podem acceptar.
El sistema de protecció a la infància viu una situació de saturació, agreujada per l’actual augment de l’arribada d’infants estrangers no acompanyats.
Considerem que l’arribada d’aquests infants no hauria d’haver constituït una emergència. Fa més de vint anys que vivim l’arribada de joves que fugen del seu lloc d’origen i cerquen una millor realitat en el nostre entorn.
El propi Síndic de Greuges porta temps alertant d’aquesta situació i, lamentablement, les seves constatacions segueixen sent vigents, com ho demostra el seu darrer Informe Anual sobre els Drets dels Infants (novembre 2017).
El CEESC fa temps que exigeix un treball més planificat i consensuat. Ara fa just un any reclamàvem un debat seriós i en profunditat per posar remeis conjunturals i per pensar estructuralment els canvis profunds que cal fer per atendre i protegir convenientment els nostres infants (Posicionament del CEESC - Juliol 2017).
No ens aturarem ara. En els propers dies farem una petició per reunir-nos amb la Comissió d'Infància del Parlament amb urgència. I també demanarem una trobada amb referents sindicals, per tal de buscar solucions a les fallades dels sistema, que no garanteixen la protecció laboral dels i les professionals.
Reclamem també la inversió necessària per atendre el que ara es considera una emergència de país, sense acceptar l’estructuració d’un sistema de protecció que ha de protegir d’igual manera tots els infants.