L'emissió dels 2 capítols del documental "Desemparats" al programa Sense Ficció de TV3 ha tingut una gran repercussió social i ha generat força polèmica entre professionals del sector.

El primer capítol, Desemparats: el dolor, que es va emetre el 23 de maig, denunciava els casos en què el sistema de protecció a la infància ha fallat en la retirada de menors per part de l’administració. Després d’aquesta emissió, el CEESC ens vam posicionar ja a les xarxes dient que hi havíem trobat a faltar la veu dels i les professionals.

l segon capítol, Desemparats: l’abús, que es va emetre aquest dimarts, 29 de maig, va posar el focus en els centres de menors.

El CEESC vam emetre un Comunicat, durant l’emissió del debat posterior, en què reivindicàvem la nostra figura, tot expressant la nostra preocupació que la mirada del programa sigui l’única que pugui quedar en la retina dels espectadors sobre la tasca dels professionals de l’acció social. I també sobre l’estigmatització que pot quedar sobre els infants que en algun moment de la seva vida han estat o segueixen vivint en els recursos residencials.

El portal Social.cat ha recollit aquest comunicat, que recull les nostres reivindicacions.

Els dos capítols han generat molta participació a les xarxes. A twitter, per exemple, podeu seguir totes les piulades a través de l’etiqueta #MenorsDesemparatsTV3.

En destaquem algunes que ens semblen interessants:

D’altra banda, el Síndic de Greuges també ha emès un comunicat en què considera necessari fer una reflexió sobre el tractament que es fa d'aquest sistema en els mitjans de comunicació i la forma com s'exerceix aquesta funció social.

Per aquesta raó, el Síndic s'ha adreçat al director de TV3, als responsables del programa i al CAC, i ha demanat una compareixença a la Comissió d'Infància del Parlament de Catalunya.

Veient l'interès i l'actualitat del tema, pensem que és un bon moment per recollir la visió del col·lectiu professional de l'actual sistema de protecció a la infància de Catalunya.

Per això hem decidit programar una Càpsula-Debat per tal de recollir la visió del col·lectiu professional de l'actual sistema de protecció a la infància de Catalunya. Serà el proper dimecres, 13 de juny, a les 10.00 del matí, al Centre Cívic Cotxeres Borrell de Barcelona (C. Viladomat, 2-8). Us animem a participar-hi. Cal inscripció prèvia, per controlar l'aforament. També el podeu seguir per streaming.

I podem parlar sobre algunes qüestions com ara:

  • Com hem viscut des de la professió aquest "Sense Ficció"?
  • Funciona l'actual sistema de protecció? Què és exactament el que falla?
  • Els professionals podem/hem de denunciar les coses que no funcionen? Ho fem prou?
  • Seria idoni que fos l'administració de Justícia que dictaminés les mesures de protecció als infants?

Segueix el debat per streaming

 

Petit recull de premsa, el ressò als mitjans de comunicació: