Els col·legis professionals vinculats als àmbits social, de l’ensenyament i de les humanitats, agrupats en una de les branques sectorials de la Intercol·legial de Col·legis Professionals de Catalunya, vam fer pública, el passat dijous, una declaració institucional en què posem de manifest la nostra vocació de servei a la ciutadania i la voluntat d’implicar-nos i pronunciar-nos des del nostre vessant més activista, impulsant “la mobilització en defensa els drets socials i de ciutadania”.
La lectura del document va tenir lloc en l’acte amb el títol ‘Professionals de l’àmbit social i educatiu, al servei de qui?’, celebrat a Barcelona en el marc del Congrés de les Professions, un esdeveniment vertebrador de l’entorn dels col·legis per compartir coneixement, visió i oportunitats davant dels nous escenaris. Des del passat 31 de maig i fins al proper 4 de juliol estant tenint lloc més de cent actes a les seus de diversos col·legis de Catalunya, amb temàtiques pròpies i sectorials. La trobada es clourà amb la presentació de les conclusions generals i un espai de networking al Museu Marítim de Barcelona.
La Comissió Sectorial d’Acció Social, Ensenyament i Humanitats ha contribuït al Congrés amb una conferència del filòsof Josep Mª Esquirol al voltant de de la comunitat amb el fil conductor de la fraternitat. La jornada va ser presentada per Dolors Liria, psicòloga de les Organitzacions i del Treball del Col·legi Oficial de Psicòlegs i Núria Carrera, degana del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. En la seva presentació, Carrera va remarcar com n'és de positiu “estar juntes fent visible la importància de la comunitat”. La ponència va tractar de la comunitat amb el fil conductor de la fraternitat posant de manifest els aspectes positius que giren entorn d'aquesta i la professió: compromís, intercanvi, generositat i agraïment. Esquirol, a més, subratllava que la professió és "una concreció que ha d’anar acompanyada d’un compromís”.
Veure vídeo de la conferència de Josep Mª Esquirol.
Al final de la xerrada, els col·legis organitzadors vam llegir una Declaració institucional elaborada amb motiu del Congrés en què declarem que, més enllà de “vetllar per la bona praxi dels professionals” i prestar servei a les col·legiatures, “qui dona sentit a la nostra missió és, en última instància, la ciutadania”.
A banda de “garantir la competència i l’ètica professional dels treballadors i les treballadores per servir la ciutadania de la millor manera possible, sempre en compliment dels nostres codis deontològics”, els col·legis recordem que “el marc legislatiu actual i la nostra vocació de servei ens situen en una posició d’accessibilitat i absoluta receptivitat a tot allò que ens pugui plantejar qualsevol ciutadà o ciutadana”. A més, subratllem la nostra proximitat amb “les persones, les famílies i els col·lectius organitzats per promoure conjuntament canvis que millorin les condicions de vida de tota la població” i afirmem que el nostre compromís es materialitza “prenent part en les lluites i els moviments que ens fan avançar com a societat”.
Els temps convulsos que vivim requereixen la màxima participació i corresponsabilitat per part de tothom i els professionals som conscients que la nostra posició ens permet “observar i incidir en la realitat social per fer visibles situacions d’injustícia i combatre-les” en la mesura de les nostres possibilitats. És per això que apel·lem al nostre “esperit crític i constructiu” per contribuir a la transformació social i defensem “l’apoderament individual i col·lectiu per construir una societat més justa i cohesionada, amb igualtat d’oportunitats per a tothom”.