El passat 25 de març, el CEESC va celebrar la seva Assemblea Ordinària, per primera vegada a la nova seu del Col·legi. Aquesta cita va servir per aprovar la Memòria d’activitats 2024, un document que recull la intensitat i la diversitat de l’acció col·legial al llarg de l’any.
La memòria reflecteix l’aposta del CEESC per esdevenir un espai útil, referent i transformador per a la professió. Un any més, el Col·legi ha estat motor de canvi, altaveu de les demandes de la professió i espai de suport i cura per a les educadores i els educadors socials.
Una activitat intensa i compromesa
Durant el 2024, el CEESC ha participat en 7 processos legislatius clau, ha mantingut relacions amb més de 70 espais institucionals i professionals i ha presentat 13 posicionaments propis. S’han elaborat nous informes professionals, com el que diferencia clarament les funcions de l’educació social i la integració social, i s’ha continuat treballant per reconèixer l’educació social com a professió sanitària.
La creació del Col·lectiu Professional de Gent Gran i l’impuls de col·lectius com els de salut mental, escola o mediació, reforcen l’enfocament participatiu i transversal del Col·legi. A finals d’any, també s’ha presentat el nou Pla de Participació, que reordena i dignifica el paper dels col·legiats i col·legiades actives.
Formació, acompanyament i serveis per a les professionals
Una altra fita destacada ha estat la posada en marxa de l’Escola de Formació del CEESC, amb més de 680 professionals participants en les accions formatives del 2024. La borsa de treball ha crescut un 26,22% respecte de l’any anterior, i serveis com el d’orientació professional o l’acompanyament en oposicions continuen donant resposta a les necessitats reals de les educadores i educadors socials.
S'han atès més de 1.700 consultes relacionades amb la pràctica professional, dubtes jurídics i suport documental, i s'ha treballat en el disseny d'una nova borsa de treball.
Una veu forta en la incidència i la representació
El CEESC ha estat present en múltiples taules de treball, com el Consell d’Educació de Catalunya, la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental o les comissions de revisió de la Cartera de Serveis Socials. La seva veu ha arribat a institucions com la Sindicatura de Greuges, el Departament de Drets Socials i Inclusió, el Departament de Justícia o el Departament d'Educació i Formació Professional.
Aquest any s’ha posat l’accent en la defensa de les condicions laborals, la diferenciació dels perfils professionals i la reivindicació de l’educació social com a dret de ciutadania.
Així mateix, el CEESC ha assumit la secretaria tècnica del 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats.
Un Col·legi obert, arrelat i transformador
El 2024 ha estat també un any de nous espais i complicitats: la nova seu social del CEESC i l’inici de reflexions internes sobre el futur i la funcionalitat de les seus, amb l’objectiu de repensar-les com a espais més vius, útils i connectats amb les necessitats de la professió.
Les accions de comunicació, la participació en universitats i la celebració del Dia Internacional de l’Educació Social han servit per reforçar el vincle amb la professió i apropar el Col·legi a estudiants i professionals en diferents moments del seu recorregut.