Aquest dijous, 10 d’abril, el Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) ens hem reunit amb la Consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo i la Secretaria d'Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens Carbonell a la seu del Departament, amb l’objectiu d’abordar la situació de vulnerabilitat que viuen les professionals de la intervenció social. La reunió ha estat convocada per la mateixa Consellera arran de les concentracions que van tenir lloc fa un mes i que van denunciar les condicions precàries i la manca de seguretat amb què treballen molts i moltes professionals del sector.
Per part del CEESC, han assistit a la trobada el president, Marc Queralt, Pati Sarrias, referent de la Junta de Govern per a les relacions institucionals, i Xavi Campos, gerent.
Aquestes mobilitzacions, motivades per l’assassinat d’una professional de la intervenció social a Badajoz, han tornat a posar sobre la taula la necessitat urgent de protegir i dignificar la tasca d’aquelles persones que treballen en l’àmbit social.
En aquest context, des del CEESC hem presentat a la Consellera les seves demandes prioritàries:
- La implementació de mesures de seguretat i protecció efectives en tots els serveis socials.
- La millora de les condicions laborals per garantir estabilitat i seguretat en la professió.
- Un compromís real per part de les administracions per dotar el sector dels recursos necessaris.
- El reconeixement de la tasca essencial de l’educació social.
A més, durant la reunió s’han compartit les primeres dades de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya 2023, que es presentarà oficialment aquesta tarda. Una de les dades més alarmants recollides a l’informe és que un 29,87% dels professionals afirmen haver patit assetjament o violència en el lloc de treball. Aquestes xifres evidencien la necessitat de posar en marxa mesures concretes per garantir entorns laborals segurs i dignes.
Els representants del CEESC també han aprofitat la trobada per traslladar altres qüestions relacionades amb l’agenda de la professió, com ara l’estat de la revisió de la Cartera de Serveis (una tasca que el Departament ha anunciat que vol repensar amb el consens dels agents implicats), i la voluntat d’assolir l’equiparació salarial entre els i les professionals contractats directament per l’administració pública i els que treballen contractats per entitats gestores.
La Consellera ens ha demanat que li fem arribar propostes concretes de canvis que puguin donar resposta a les situacions que denunciem, amb l’objectiu d’utilitzar-les com a arguments per prioritzar i aplicar millores en el conjunt del sistema de serveis socials.
Amb aquesta reunió, el CEESC referma el seu compromís amb la defensa de la professió i la voluntat de continuar treballant per aconseguir millores reals i efectives per a totes les professionals de l’educació social.
>>El CEESC es reuneix amb Mònica Martínez Bravo, Consellera de Drets Socials i Inclusió, per abordar els reptes de la professió [5 d'octubre de 2024]