Ahir dimecres, 12 de març, el CEESC va convocar concentracions a diverses ciutats catalanes sota el lema “ESCOLTEU-NOS! Abans no sigui massa tard”, per denunciar la precarietat i la manca de protecció que pateixen les i els professionals de la intervenció social. La mobilització ha estat motivada per l’assassinat d’una professional de la intervenció social a Badajoz el passat diumenge, un fet que ha commocionat la professió i que posa de manifest la urgència de prendre mesures efectives.

Al voltant d’un miler de professionals de l’educació social es van mobilitzar simultàniament arreu de Catalunya. A Barcelona, la Plaça Sant Jaume ha estat l’escenari d’una de les mobilitzacions més destacades, amb més de 300 persones concentrades, amb crits com “volem treballar amb dignitat”, “ens esteu matant”. Mentre que a Lleida, amb 200 persones, professionals amb una llarga trajectòria han destacat que no recorden una mobilització tan nombrosa a la ciutat. També es van omplir de reivindicació la Plaça del Vi de Girona, la Plaça de la Font, a Tarragona i la Plaça de l'Ajuntament, a Tortosa.

A més, centenars de professionals van secundar l’aturada convocada a les 12 del migdia davant dels seus llocs de treball, una acció que va tenir un gran seguiment. Tenint en compte, a més, que l’educació social és una professió 24/7, que no pot deixar desatesos els seus llocs de treball, va ser un èxit rotund que posa en relleu la indignació i la necessitat urgent de canvis.

Aprofitem per agrair a totes les persones que es van sumar a les concentracions i també a aquelles que, tot i voler-hi participar, no van poder abandonar el seu lloc de feina. El vostre suport i compromís han fet d’aquesta mobilització un clam unànime per la seguretat i la dignitat de la nostra professió.

També volem expressar el nostre agraïment a les nombroses entitats, centres de serveis socials, consells comarcals i ajuntaments que va donar suport a les aturades i a les demandes del CEESC. Les mostres de suport han arribat des de molts punts del territori i encara estem recollint-les; per aquest motiu, encara no volem fer un llistat per evitar deixar-nos a ningú.

Durant les concentracions, es va llegir el Comunicat del CEESC, en el qual es denuncia que la precarietat laboral, la sobrecàrrega de feina i la manca de protocols efectius posen en risc la seguretat i el benestar de les treballadores i treballadors de la intervenció social.

Des del CEESC exigim:

  • La implementació de mesures de seguretat i protecció efectives en tots els serveis socials.
  • La millora de les condicions laborals per garantir estabilitat i seguretat en la professió.
  • Un compromís real per part de les administracions per dotar el sector dels recursos necessaris.
  • El reconeixement de la tasca essencial de l’educació social.

Perquè cal trobar la manera de garantir una bona intervenció amb totes les persones que acompanyem i, alhora, treballar en condicions dignes i segures.

Segons les primeres dades de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya 2023 (#InformeES 2023), que es presentarà el proper 10 d’abril, el 29,87% dels professionals de l’educació social han patit assetjament o violència en el lloc de treball, una dada alarmant que mostra la urgència de millorar les mesures de seguretat i garantir entorns laborals segurs.

No volem renunciar a la nostra professió, i tampoc permetrem que aquesta situació serveixi per atiar discursos d’odi contra les persones a qui atenem; com algú reclamava a Plaça Sant Jaume: “Vull poder reconduir les seves vides sense perdre la meva”.

L’educació social diu prou! No volem minuts de silenci, volem solucions. Les administracions han d'assumir la seva responsabilitat i garantir la seguretat i la dignitat de totes les professionals de la intervenció social.

El CEESC seguirem assumint el repte de demanar respostes i accions concretes als agents implicats en aquesta realitat.


*Repercussió a premsa de les concentracions: 

NACIONAL

BARCELONA

TARRAGONA

LLEIDA

GIRONA

TORTOSA