Des del CEESC celebrem que la Proposició de llei de mesures transitòries i urgents per a fer front al sensellarisme i erradicar-lo hagi estat acceptada a tràmit pel Parlament de Catalunya. Aquest pas endavant és fruit de l’esforç conjunt de diverses entitats socials, a les que el CEESC ha donat suport des del 2021.
Aquesta proposició de llei ha estat impulsada per cinc entitats socials de referència en la lluita contra el sensellarisme: la Comunitat de Sant’Egidio, Sant Joan de Déu Serveis Socials, Arrels Fundació, Càritas Catalunya i Assís Centre d’Acollida, juntament amb el catedràtic honorari de dret administratiu de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Antoni Milian i Massana. A més, el text compta amb el suport de 35 entitats de l'àmbit social i de 5 col·legis professionals, incloent-hi el nostre.
La llei vol donar una resposta estructural a les situacions de sensellarisme més cròniques i greus, aquelles que ens interpel·len com a societat per la seva duresa. En aquest sentit, el text s’alinea amb la classificació ETHOS, centrant-se en les set primeres categories d’aquesta tipologia europea del sensellarisme.
El 2023, quan la proposició es trobava en la fase final de compareixences, vam participar en l’acte unitari de tots els col·legis professionals que donen suport a la iniciativa, amb l’objectiu de donar una empenta final a la seva aprovació. Ara, celebrem que la proposició hagi estat admesa a tràmit i instem a la màxima agilitat en la seva aprovació.
Casos recents, com el desallotjament de persones sense llar a l’aeroport del Prat sense cap alternativa habitacional, evidencien la urgència de dotar d’un marc legal que protegeixi aquestes persones i garanteixi els seus drets.
Des del CEESC continuarem treballant per visibilitzar aquesta problemàtica i perquè aquesta llei esdevingui una eina real de transformació social.