Coincidint amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el proper 27 de març el CEESC presentarem un Protocol per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions d’assetjament sexual, per raó de sexe, d’orientació sexual i/o identitat sexual a la feina.

Aquest document, elaborat per la Comissió de Feminismes del CEESC amb la col·laboració de IACTA, estableix un marc d’actuació clar per garantir entorns laborals segurs i respectuosos, basats en la tolerància zero davant qualsevol forma d’assetjament. El protocol defineix procediments d’intervenció, mesures de protecció i sancions, i posa especial èmfasi en la prevenció, la formació i la sensibilització de totes les persones vinculades al CEESC. 

El CEESC el presenta com una eina que pot ser útil per a altres entitats que vulguin adaptar-lo a la seva realitat.

Si avancem algunes dades de l’Informe de l’Educació Social 2023, que es presentarà aquest abril, s’evidencia la necessitat urgent d’aquest tipus d’eines. Segons l’Informe:

  • Un 45,15% dels professionals afirmen que la seva entitat o administració no disposa o no saben si disposa d’un protocol de violència.
  • Un 66,55% de les persones que han patit assetjament, violència o discriminació en l’entorn laboral no han rebut suport.
  • Un 23,58% de les dones enquestades afirmen haver patit assetjament a la feina, davant d'un 6,29% dels homes.

Per aprofundir en aquesta qüestió i presentar el Protocol, la Comissió de Feminismes del CEESC organitza el proper dijous 27 de març, a les 18.00 h, a la nova seu del CEESC (Carrer dels Almogàvers, 214, Poble Nou), la taula rodona participativa "Què fem les educadores i els educadors socials davant de situacions de violències masclistes als nostres llocs de treball?". L’espai servirà per compartir experiències i eines per afrontar comentaris masclistes, assetjaments i altres situacions de violència que es donen en l’entorn laboral.

>>Més informació i inscripcions de la taula rodona.