COMUNICAT
Sobre la situació del Conveni d'Acció Social a Catalunya per al 2024
Davant la manca d’acord en la negociació del Conveni d’Acció Social a Catalunya per a aquest 2024, des del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC) volem expressar la nostra preocupació pel bloqueig en el procés de negociació. El passat divendres 25 d’octubre, durant l’acte de conciliació al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC), la mediació va concloure sense que les parts poguessin arribar a un acord, i tant els sindicats com la patronal han fet públics els seus respectius comunicats explicant les raons que han dificultat la signatura del Conveni.
Com a entitat que representem el col·lectiu d’educadores i educadors socials de Catalunya, el CEESC considerem que aquest estancament posa en risc les condicions laborals de les persones que treballen en el sector social, un sector clau per a la cohesió social i el benestar de les persones. La manca d’un conveni estable i consensuat afecta la seguretat i la dignitat laboral dels professionals i pot impactar en la qualitat dels serveis que es presten a les persones i comunitats.
D’altra banda, que estiguin encallades les negociacions i que no millorin les condicions de les treballadores, o que ho facin de manera molt lenta, fa que moltes educadores i educadors socials deixin la professió.
Per tot això, instem l’administració pública catalana a assumir un rol actiu en aquest procés i a intervenir amb la finalitat de desbloquejar la situació i acostar les posicions de sindicats i patronal. L’administració té la responsabilitat d’afavorir una resolució ràpida i satisfactòria per a totes les parts, assegurant que els drets laborals dels professionals del sector social siguin respectats i promovent una negociació que no s’allargui innecessàriament.
El passat 24 d’octubre, en el marc de la 8a edició dels Premis de La Confederació al Born Centre de Cultura i Memòria, el president de la Generalitat, Salvador Illa, va anunciar l’increment del 5% de les tarifes socials per a 2024, que s’havia de fer efectiu la primera setmana de novembre. Aquest anunci contrasta amb la paralització, l’endemà mateix, de les negociacions del Conveni d’Acció Social, fet que ha deixat sense una solució immediata el bloqueig en les condicions laborals dels treballadors del sector.
Des del CEESC, considerem que l’increment del 5% és un pas positiu però insuficient per respondre a les necessitats estructurals del sector. A més, reiterem la nostra demanda d’una Llei del Tercer Sector Social que garanteixi el finançament adequat de les activitats i serveis que desenvolupen les entitats del tercer sector social per tal de millorar la qualitat de l’ocupació i assolir l’equiparació de les condicions laborals i salarials entre els treballadors del sector públic i del privat. A mateixa feina, mateix salari. Aquest bloqueig en la negociació del Conveni posa de manifest la urgència de mesures estructurals que evitin que els treballadors del sector quedin en una situació de precarietat laboral.
Així doncs, fem una clara petició a l'administració perquè assumeixi la responsabilitat dels serveis públics, analitzi els arguments de les parts negociadores i que aporti els elements necessaris per evitar la prolongació d'aquesta situació, que afecta directament els professionals i els serveis essencials que aquests ofereixen a la ciutadania.
A Catalunya, l'acció social és una prioritat que requereix estabilitat, compromís i responsabilitat per part de tots els agents implicats.
Barcelona, 14 de novembre de 2024