Des de l'Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, de la qual el CEESC és membre, s'està construint el Pacte de Ciutat contra la soledat ‘Barcelona reconnecta’, des del convenciment que pal·liar la soledat no desitjada a Barcelona és una tasca compartida que neix d’una responsabilitat comuna.
Ara, ens hem adherit al Compromís ‘Barcelona contra la soledat.
COMPROMÍS ‘BARCELONA CONTRA LA SOLEDAT
[...] la soledat és un fenomen subjectiu i poc desitjat de falta o pèrdua de companyia, i es dona a partir d’un desajust entre la quantitat i la qualitat de les relacions socials que tenim i les que voldríem; per tant, pot afectar a persones diverses, de qualsevol edat, sexe, gènere i origen.
La soledat no desitjada s’ha convertit en un problema global de les societats actuals, vinculat al procés de modernitat, el desenvolupament urbà i l’increment de l’individualisme.
La Comissió Europea ja va alertar el 2015 que al voltant de 30 milions de persones adultes a Europa se sentien sovint soles, i instava a la necessitat de comprendre els diversos factors de la soledat en totes les etapes del cicle de vida per poder alleujar-la de manera efectiva.
A Barcelona, segons les dades de l’enquesta municipal Òmnibus de 2022, el 32,6% dels i les joves de 16 a 24 anys manifesta sentir-se sol o sola de vegades o sovint. En concret, un 9% manifesta sentir-se sol o sola sovint o molt sovint. El 27,6% de joves d’entre 25 i 34 anys manifesta tenir sentiments de soledat de vegades o sovint, mentre que el 14,3% de les persones grans, de 65 anys o més, se senten soles amb aquesta freqüència. En el cas de les persones d’entre 55 i 64 anys, el percentatge és del 16%, i gairebé del 18% entre les persones adultes de 35 a 54 anys.
La majoria de persones ens sentim o ens sentirem soles en algun moment de la vida, però la capacitat d’enfrontar i superar aquesta soledat varia en funció de l’entorn i les relacions socials i de suport de les que disposa cadascú.
L’Ajuntament de Barcelona treballa activament des de fa anys per pal·liar el sentiment de soledat no desitjada a la ciutat, però davant l’evidència de les dades que confirmen el fenomen, ha esdevingut una prioritat de l’administració que ha quedat plasmada en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.
Per poder afrontar la soledat no desitjada de les persones no només ho hem de fer des de l’atenció i acompanyament a aquelles persones que ja la pateixen, també hem d’anticipar-nos per prevenir situacions de soledat i, sobretot, promocionar les relacions socials de qualitat que beneficiïn la cohesió social de la ciutat. Per a assolir-ho cal el compromís de tothom.
Amb l’objectiu d’implicar totes les persones, organismes, i institucions o entitats públiques i privades en reduir el sentiment de soledat no desitjada a la ciutat, l’Ajuntament de Barcelona, en el seu paper d’administració pública, promou i impulsa aquest Compromís “Barcelona contra la soledat”, en el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030”, per tal que s’hi adhereixin i incorporin, en l’àmbit de les seves competències, accions, iniciatives o bones pràctiques que contribueixin a pal·liar la soledat no desitjada i fomentin les relacions socials, seguint alguna d’aquestes línies:
- Treballar per donar a conèixer i sensibilitzar sobre la soledat no desitjada
- Fer pedagogia i sensibilització en els centres educatius en les diferents etapes escolars.
- Dur a termes accions o iniciatives que ajudin a pal·liar la soledat no desitjada de les persones que la pateixin o bé fomentar les relacions socials per millorar l’entorn social i comunitari.
- Impulsar les relacions socials i la socialització en les activitats que es desenvolupin a les entitats i entorns en els quals es participa, posant especial atenció a les situacions de soledat no desitjada.
- Fomentar la relació presencial entre persones i entre generacions.
- Promoure la cooperació i el voluntariat en totes les etapes de la vida com a eines de transformació social.
>>Podeu adherir-vos-hi des d'aquest enllaç.
--