El CEESC, seguint les seves finalitats essencials, desenvolupa una tasca de revisió i defensa de les condicions laborals dels professionals de l’educació social en els processos de contractació pública. Aquesta tasca, fonamental per evitar la precarització del sector, sovint implica la revisió detallada de les licitacions i plecs de condicions de serveis públics vinculats a l’àmbit social.

La seva acció es basa en garantir que les administracions compleixin els estàndards legals i laborals exigits, vetllant per la dignitat i qualitat de l'exercici professional i també dels serveis on es desenvolupa.

Els mes de juny passat el CEESC va interposar un recurs especial en matèria de contractació contra el plec de clàusules administratives d’una licitació del Servei d’Intervenció Socioeducativa (SIS) per a infants, adolescents i les seves famílies de l'Ajuntament de Barberà del Vallès. El Col·legi va detectar que els costos salarials del contracte s’havien calculat seguint el Conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu, quan el conveni aplicable hauria estat el d’Acció social, que regula de manera més adequada aquest tipus de serveis. Aquesta diferència suposava una subestimació dels salaris, afectant directament els drets laborals dels professionals implicats i contribuint a la precarització de la seva feina.

Arran del recurs interposat al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP), aquest va acceptar les al·legacions del CEESC i va suspendre la licitació com a mesura cautelar. Això va permetre aturar el procés i garantir que es revisessin les condicions salarials, assegurant que s'apliquessin els convenis correctes. Posteriorment, l’Ajuntament de Barberà va reconèixer l'error en l’ús del conveni col·lectiu i va paralitzar la licitació per corregir les condicions del contracte, demostrant la seva disposició a col·laborar per millorar la qualitat del servei i respectar els drets dels professionals​.

Aquest cas exemplifica l'important paper del CEESC en la defensa de la professió, garantint que els serveis públics que contracten professionals de l'educació social ho facin en condicions laborals dignes i justes. Durant el 2023, es van presentar set recursos de reposició a les administracions relacionats amb la contractació de professionals de l'educació social. 

Aquesta tasca de control de la correcta contractació d’educadores i educadors socials, el CEESC no només la du a terme en convocatòries de l’àmbit públic, sinó que també té en compte les convocatòries d’oposició i borses de treball d’entitats privades. Durant aquest any, s’han presentat 30 recursos de reposició a entitats privades. És crucial que tots els professionals de l'educació social estiguin atents a les licitacions públiques i a les ofertes de feina i que ens avisin si detecten qualsevol irregularitat o condicions que no s'ajustin a la normativa vigent.

La intervenció del CEESC no només protegeix els drets laborals, sinó que contribueix a enfortir el reconeixement social de la professió. L’educació social, a més de ser una professió indispensable, és un dret de la ciutadania, i garantir-ne l’accés amb les condicions adequades és essencial per al benestar i la cohesió social. Això assegura que els serveis siguin de la màxima qualitat i respectin els drets tant dels professionals com dels col·lectius amb què treballem.