Avui, Dia Internacional de l’Educació Social, des del CEESC hem presentat les primeres dades de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya 2023 (#InformeES 2023). Per donar a conèixer aquestes dades, hem publicat un article d’opinió a Social.cat, on fem una anàlisi detallada sobre la situació actual de la professió.

L’article destaca que l'Informe, elaborat des del 2014, "ens ofereix una fotografia de la realitat que viu el conjunt de professionals del sector", amb la participació de 1.121 educadors i educadores socials, amb un 79,39% de dones. Aquest percentatge reflecteix una "feminització estable any rere any" que defineix estructuralment la nostra feina.

Un dels aspectes que ressaltem en l'article és l’augment de professionals que han deixat de treballar en entitats privades o del tercer sector per incorporar-se a l’administració pública. Segons l’#InformeES 2023, "un 35,62% de les persones enquestades han fet aquest pas, un 4,21% més que el 2020". Aquesta tendència evidencia la precarietat existent en les entitats privades, on encara treballa el 61,04% dels professionals.

Una altra dada rellevant és que "un 19% de les persones enquestades afirma tenir més d’una ocupació", un fet que posa de manifest la dificultat de trobar estabilitat laboral amb una sola feina. En l’article també subratllem que els salaris baixos i la precarietat laboral són preocupacions centrals per als professionals de l’educació social.

L’article destaca els resultats preocupants en la part de l'Informe sobre assetjament laboral i seguretat. "El 29,87% dels professionals ha patit assetjament o violència en el lloc de treball", una dada que mostra la urgència de millorar les mesures de seguretat per garantir entorns laborals segurs.

Amb aquestes dades, volem posar sobre la taula els reptes que encara afrontem com a professionals. La col·legiació, com remarquem a l’article, és una eina clau per "defensar els nostres drets laborals i lluitar per una regulació més adequada de la professió", garantint així que l'educació social tingui el reconeixement que es mereix.

dades rellevants InformeES 2023


>>Llegeix l'article Educació social: la importància de veure on som i seguir endavant.

>>Consulta els anteriors Informes.