Cada any, el 2 d’octubre celebrem el Dia Internacional de l’Educació Social, una jornada que destaca la tasca essencial que desenvolupem les educadores i educadors socials arreu del món. Aquesta data, designada per l'Associació Internacional d’Educadors Socials (AIEJI), vol reconèixer i fer visible l’impacte positiu de la nostra feina en la vida de les persones i en la transformació de la societat.
Des del 2015, el CEESC ho celebra proposant diferents accions i activitats de reconeixement social i professional de l’educació social.
Avui us presentem les activitats que hem preparat per a aquest #DiaES 2024, que durem a terme de l'1 al 4 d’octubre.
Aquest any des del CEESC presentarem les primeres dades de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya 2023, una anàlisi exhaustiva de la realitat de la nostra professió. Aquest informe, ja en la seva quarta edició, recull la veu de 1.121 professionals, i aporta dades sobre les condicions laborals, les preocupacions del col·lectiu i els reptes que encara afrontem.
Des del 2014, un cop cada tres anys, realitzem l'#InformeES a través d'una enquesta a professionals de l'Educació Social. Amb els resultats actualitzem l’estat i l’evolució de la professió, de manera que, repetint la lectura, anem dibuixant una sèrie de tendències que ens ajuden no només a visualitzar la nostra professió sinó, també, a tenir fonaments diagnòstics per a l’establiment d’estratègies i objectius.
Què ens diuen les primeres dades de l’#InformeES 2023? Sense desvetllar cap detall, podem avançar que els temes que més ens preocupen com a professionals són el nivell de precarietat laboral, la manca de valoració i reconeixement professional o la necessitat d’una major regulació professional. A més, aquesta edició posa sobre la taula la realitat de l’assetjament laboral i la implementació de mesures de seguretat laboral, dos temes que requereixen una atenció especial.
Més enllà de les dades, l’Informe ens reafirma la necessitat de seguir avançant conjuntament com a col·lectiu. La col·legiació no només ens dona veu com a professionals, sinó que ens permet defensar els nostres drets laborals i treballar per a una millor regulació de la professió. Ser membre del CEESC és estar connectat a una xarxa que vetlla per la dignitat de la nostra feina i que impulsa accions per al reconeixement social i polític de l’educació social.
PROGRAMA
- Dimarts 1 d’octubre, 18.00 h. Seu social del CEESC - Conferència: El treball en xarxa: compartir recursos, punts de vista i capacitats per assolir un objectiu comú, a càrrec de Xavi Franch López, educador social i col·legiat al CEESC, Pedagog del lleure i ASC. Dins del XIè Cicle de Xerrades de la Intercol·legial Sèniors.
- Dimarts 1 d’octubre, 17.00 h. A distància - CGCEES WEBINAR: "Soledad no deseada. Abordaje desde la Educación Social".
- Dimecres 2 d’octubre - Dia Internacional de l’Educació Social: avançament de les primeres dades de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya 2023 - #InformeES.
- Dimecres 2 d’octubre - OPEN CLASS: L'Educació Social i les seves funcions en el Model d'Atenció Centrada en la Persona i les Relacions (MACPR) en entorns residencials de Gent Gran.
- Dijous 3 d’octubre, a les 19.00 h - Celebrem i Construïm Professió. Actes simultanis de reconeixement als i les estudiants amb millors expedients acadèmics i treballs de fi de Grau d’Educació Social de les universitats catalanes. A les seus del col·legi de Girona i Barcelona i a l’Espai Jove Kesse de Tarragona. I el 8 d'octubre, en el marc de la VI Jornada del Dia Internacional de l’Educació Social: "Construint camins pel benestar", de la Universitat de Lleida.
- Dijous, 3 d'octubre, 19.00 h. Centre Cívic Cabot i Barba de Mataró - Cine-fòrum amb el visionat de la pel·lícula "Radical".
- Divendres 4 d’octubre - Dinar i tarda amb les col·legiades i col·legiats actius del CEESC.
Organitzeu alguna activitat o acció per celebrar aquest Dia? Voleu aparèixer al programa d’activitats i que en fem difusió? Envieu-nos la informació a