El 5è Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats conclou amb resultats extraordinaris, consolidant-se com un esdeveniment clau en el sector.
El 27 i 28 de maig, més de 600 professionals, entre assistents i ponents, s’han aplegat al Teatre Lliure i en d’altres espais culturals de Montjuïc per posar sobre la taula els reptes actuals als quals s’ha de donar resposta des dels serveis socials.
El Congrés, que organitzem cada dos anys els col·legis professionals d’Educació Social, Psicologia, Treball Social i Pedagogia, aquest any quedava emmarcat sota el lema ‘Navegar (avançant) en els marges de la intervenció social’ i tenia l’objectiu de recuperar la mirada crítica per part dels professionals del propi sistema.
La secretaria tècnica d’aquest 5è Congrés ha estat en mans del CEESC i la Comissionada, l’educadora social i col·legiada del CEESC Mireia Ballart Collado, ha liderat la feina dels Comitès Organitzador, Científic i Assessor. Des del CEESC estem molt satisfets de com s'ha desenvolupat el Congrés i de la bona acollida per part de tots i totes les professionals.
En l’acte d’obertura, en què van participar, a més de la comissionada, els membres del Comitè Institucional, el degà del COPC, Guillermo Mattioli, la degana del TSCAT, Conxita Peña, la presidenta del COPEC, M. Victòria Gómez, i el president del CEESC Marc Queralt, aquest va agrair la tasca i la implicació de la comissionada del Congrés, Mireia Ballart, de les professionals que han format part de l'organització i de les estructures tècniques dels quatre col·legis professionals implicats.
Queralt va destacar que "estem carregats de reivindicacions -en tenim moltíssimes- perquè al final el que volem és posar les persones que atenem al centre". Al mateix temps va recordar que "si tot això és possible és gràcies als quatre col·legis professionals implicats, a les persones que es col·legien, perquè és la manera de fer xarxa professional, de crear professió, de fer sentir la veu dels professionals" i va animar els i les professionals de les diferents disciplines a implicar-se amb el seu col·legi professional.
Per la seva banda, Mireia Ballart, va destacar que “els serveis socials, tant els bàsics com els especialitzats, estan col·lapsats”. I per situar des d’on es va preparar el Congrés va apuntar: “Amb una cartera de Serveis Socials caducada de fa gairebé 15 anys i unes ràtios d’atenció de la població totalment per sota de les necessitats dels ciutadans, ens va portar a totes plegades a apostar per un Congrés on poguéssim compartir, pensar, reflexionar amb relació al sistema d’atenció que tenim i la relació amb la ciutadania que atenem”.
En aquest sentit, en l’espai de tancament i relatoria del Congrés, en el qual es va començar a fer un repàs de tot el que s’havia treballat al llarg dels dos dies de Congrés, la mateixa Mireia Ballart va concloure “és essencial que s’inverteixi en els serveis públics. No podem permetre el malbaratament de l’atenció al ciutadà. Evidenciar la importància del tercer sector no pot mitigar la responsabilitat pública. Calen inversions econòmiques amb bones decisions tècniques per garantir un futur sostenible i equitatiu per a tots i totes les ciutadanes”.
L’objectiu és concloure el Congrés amb un decàleg d’intencions en la proposta de millora del sistema d’atenció i la relació amb la ciutadana.
En aquest 5è Congrés -amb 525 persones assistents, 19 taules rodones amb 61 ponents, i més de 40 professionals presentant comunicacions, procedents de 113 municipis- s'ha representat abastament la diversitat en la realitat del territori català.
Més de quaranta professionals de l’educació social hi van compartir les seves perspectives i coneixements en les diverses taules rodones, tallers i comunicacions que es van dur a terme al llarg dels dos dies en diferents sessions.
Per tancar aquest 5è CSSBE es va fer el traspàs simbòlic al Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, que liderarà la secretaria tècnica del Congrés en la seva 6à edició. Marta Fité, secretària del CEESC, va lliurar el testimoni, obra de l’artista JOBACASÉN i creat en la passada edició, al degà del COPC. El testimoni representa el reconeixement als 4 col·legis, tot unint l’estètica i l’ètica de les professions dels Serveis Socials.