A l’Assemblea Ordinària del CEESC del passat desembre vam presentar la voluntat del Col·legi de col·locar una placa commemorativa a Toni Julià i Bosch a l’edifici que ocupava l’Escola d’Educadors especialitzats de les comarques de Girona.
Actualment, aquest edifici és propietat de la Universitat de Girona i acull la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona. Aquesta facultat va aprovar donar el vist i plau a la col·locació d’aquesta placa el passat 18 de maig.
Aquesta setmana hem presentat una nova instància a l’Ajuntament de Girona en la que sumem aquest consentiment de la UdG a la nostra petició. Ara restem a l’espera de la seva resposta.
El text proposat a l’Ajuntament de Girona perquè figuri a la placa és:
Aquest edifici va ser seu de l’Escola d’Educadors Especialitzats de Girona (1986-1994), on va ser professor Toni Julià i Bosch (1941-2009), educador social i referent per a la professió.
En Toni Julià va ser la primera persona a Catalunya que obtingué un títol formatiu com a educador especialitzat, ja l’any 1967, títol que va aconseguir després dels estudis realitzats a l’Escola d'educadors especialitzats Saint Simon de Tolouse.
Va constituir el primer Centre de Formació d’Educadors Especialitzats a Barcelona i va liderar el procés que va portar al desmantellament dels asils i la creació dels col·lectius infantils. Des de llavors, va continuar desenvolupant diverses escoles de formació; va formar part de la Junta de Govern del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya fins al 2008; va ser vicepresident de l’Associació Internacional d'Educadors Socials (AIEJI) i director de la seva Oficina Europea; va dirigir la secretaria científica del I Congrés Estatal de l’Educador Social a Múrcia (1995); va presidir el XV Congrés Mundial de l’Educador Social de l’AIEJI a Barcelona el 2001, va ser supervisor de diversos equips socioeducatius i va ser vicepresident de la Fundació SER.GI.
En concret, va ser qui va dirigir l’Escola d’Educadors especialitzats de les comarques de Girona entre l’any 1986 i el 1992; escola que estava a l’empara de la Fundació SER.GI. Aquesta escola ocupava un petit espai de l’edifici del Seminari Menor, on actualment s’hi ubica la Facultat d’Educació i Psicologia.
El 15 de maig de 2010 es va retre homenatge a Toni Julià a través d’un acte en el que van participar nombrosos col·lectius amb els que ell va col·laborar. el leitmotiv d’aquesta trobada: Què ens ha deixat en Toni?
Les mostres d'homenatge van seguir. Al gener de 2011 la revista RES li va dedicar un número monogràfic, que recull la seva trajectòria, un recull de "la seva paraula" i testimonis de companyes i companys. A l'abril de 2011 es va celebrar el 1r Seminari Toni Julià sota el lema "reflexió i compromís, claus per a l'acció educativa", organitzat pel CEESC i amb la col·laboració de Fundació SER.Gi, Plataforma Educativa i l'Ajuntament de Girona.
I també l'any 2011 el CGCEES va crear el "Memorial Toni Julià", una convocatòria de projectes professionals realitzats per educadores i educadors socials i estudiants d'Educació Social en què es premien aquells que es considerin més interessants i innovadors i se'n facilita la difusió. Ja se n'han celebrat 3 edicions i el proper 2 d'octubre, Dia Mundial de l'Educació Social, es presentaran els guanyadors d'aquesta 3a edició.