Manifest de la FCCSM
CONFLICTE ENTRE ISRAEL I PALESTINA: LA CRISI HUMANITÀRIA A GAZA
Davant la greu i insostenible crisi humanitària a Gaza, en el context d’un llarg conflicte d’extremada complexitat entre Israel i Palestina, des de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, organització en l’àmbit de la salut mental, volem expressar el nostre condol i solidaritat amb totes les persones afectades. Palestins i israelians, víctimes d’un error colossal com és la guerra.
El conflicte bèl·lic, sempre troba les seves raons a cada bàndol. Raons profundes, que retornen si no han estat escoltades i tingudes en consideració. Hi ha raons de crueltats, de danys, tortures i morts. I hi ha, també, raons per allò sofert a mans de l’altre bàndol, que empenyen a reclamar justícia o venjança.
En aquest context, manifestem de manera clara i contundent el nostre rebuig a la guerra i el compromís amb la pau, els drets humans i el benestar de les persones. Creiem fermament que totes les persones mereixen viure en un entorn segur i pacífic on puguin gaudir de tots els seus drets fonamentals.
Denunciem la crisi humanitària que està patint la població civil de Gaza i defensem la resolució pacífica del conflicte mitjançant la mediació i la negociació. Instem a totes les parts involucrades a adherir-se a les lleis internacionals que haurien de protegir i garantir els drets humans i la dignitat de les persones. Aquesta és l'única via cap a una solució justa i duradora que pugui posar fi al sofriment.
Necessitem un temps i un espai per poder prendre en consideració totes les causes del conflicte. Malauradament, no es donen en aquest moment les condicions per fer aquesta tasca. Ara és precís tenir en compte les necessitats més immediates. Reclamem de les dues parts un moment d’atenció, un temps d’aturada, un temps d’obertura cap a d’altres possibilitats. És essencial destacar l'impacte devastador que aquest conflicte ha tingut i tindrà en la salut mental de les persones, especialment en els nens i nenes, infants, joves i les seves famílies. L'angoixa, la pèrdua i el trauma afecten profundament la vida, i és per això que exigim aturar la violència. Cada mort crea una necessitat de reparació. Cal atendre el dolor, la desesperança i la desesperació. La recuperació de la salut mental és i serà un aspecte clau per a la reconstrucció de totes les vides destrossades pel conflicte.
Instem els organismes internacionals i les nacions a prendre mesures decidides per posar fi al conflicte i protegir els drets de la població civil. És imperatiu que la comunitat internacional actuï ràpidament per evitar més pèrdues de vides i més patiment.
Aturar la violència, obrir un corredor humanitari, i atendre les necessitats de la població seria un acte compassiu amb tots els humans.
Fundació Congrés Català de Salut Mental
Barcelona, 7 de novembre de 2023
>>El CEESC forma part de la Fundació Congrés Català de Salut Mental i per aquest motiu ens fem nostre el seu Manifest.