Avui s’ha presentat la Plataforma Educadores Socials de Ponent a Lleida. El CEESC, a petició de la mateixa Plataforma, dona suport a les seves reivindicacions i s’ha adherit al seu manifest. 

Una representació del CEESC ha assistit a l’acte de presentació de la Plataforma aquest migdia davant dels Serveis Territorials del Departament de Drets Socials a Lleida, en el que s’ha fet lectura del manifest, que també es farà arribar conjuntament amb l’Informe “La realitat dels professionals de l’educació social. Dades específiques, a les diverses administracions públiques implicades. 

La Plataforma Educadores Socials de Ponent s'ha conformat a partir de l'organització de professionals de més d'una desena de serveis públics essencials externalitzats de la demarcació. La iniciativa sorgeix davant la dificultat per desencallar l'acord per un nou conveni d'acció social, que està desactualitzat des de fa 4 anys, i davant d'un model de Tercer Sector que porta a vulnerar drets bàsics de la població ja que fomenta una pèrdua de la qualitat, no proporciona els recursos mínims per poder exercir,  genera precarietat laboral, amb salaris baixos, no valora la formació especialitzada, no contempla els alts riscos psicosocials i físics, etc.

 

MANIFEST PLATAFORMA EDUCADORES SOCIALS DE PONENT

Les educadores socials, com a professionals de l’àmbit socioeducatiu i de l’anomenat Tercer Sector, vivim des de fa anys la precarietat de les condicions de treball, amb salaris baixos, una falta de reconeixement de les titulacions oficials i exercint en llocs de treball amb alts riscos psicosocials associats no tinguts en compte. A això s’hi afegeix que els nostres contractes van lligats a convenis laborals caducats, com el conveni d’Acció Acció social amb infants, joves, famílies i d'altres en situació de risc, desactualitzat des de fa 4 anys.

Som professionals especialitzats en garantir drets de ciutadania bàsics, la major part de nosaltres estem prestant serveis públics externalitzats per les pròpies administracions públiques, que tot i ser sabedores d’aquestes situacions fomenten i permeten la precarietat laboral i de recursos per poder exercir. Vivim en una societat de base patriarcal que encara no posa en valor les professions de l’educació i de la cura.

Bona part dels professionals no tenim ni el dret efectiu a la vaga per estar exercint en serveis públics essencials que han d’estar oberts les 24 hores del dia dels 365 dies de l’any. A la pràctica, el Departament de Treball decreta que els serveis mínims siguin “els mateixos que els d’una jornada laboral normal”, la qual cosa implica que els i les professionals socioeducatius que hi treballen no poden ni tan sols convocar una vaga per mostrar el seu rebuig respecte a la seva situació laboral, les condicions amb les quals treballen i la vulneració de drets que pateixen les persones que atenen.

A més a més, molts dels treballadors i treballadores ni tan sols han rebut l’augment econòmic que la Generalitat de Catalunya ha anunciat en moments d’especial sobrecàrrega com l’actual o durant la pandèmia de la Covid-19. Es calcula que ens els darrers 14 anys hem patit una pèrdua de poder adquisitiu d’aproximadament un 30%. A més de la falta de condicions mínimes per poder oferir la qualitat del servei que mereix la ciutadania.

Davant del desemparament del sector, juntament amb les companyes i els companys de La Carpa Social de Girona, des de la Plataforma Educadores Socials de Ponent demanem:

  1. Dignificació de la professió d’educadores socials: reconeixement professional, econòmic i social. Perfil tècnic titulat amb alta responsabilitat i riscos psicosocials i físics. Ara que es compleixen els 30 anys de la titulació universitària oficial.

  2. Equiparació salarial, de condicions laborals i recursos per fer la feina (mateixes funcions = mateix sou). Respecte sector públic i respecte companyes dels altres pilars de l’Estat del Benestar (salut i escolar). Que govern i el Parlament de Catalunya generin el mecanisme i els instruments necessaris, a nivell jurídic i normatiu, per als professionals que exercim serveis públics externalitzats. Sense excloure la possibilitat d’internalitzar serveis públics que porten dècades sota gestió privada.

  3. Acordar una reunió vinculant (entre govern, patronal, sindicats majoritaris i plataformes com La Carpa Social de Girona i la Plataforma Educadores Socials de Ponent) per arribar a un compromís multilateral, signat per totes les parts, per garantir un conveni per a 5 anys que incrementi el sou base, com a mínim, a un 5% anual.

  4. Som serveis essencials, diguem-ho a tots els efectes. Demostrem dia rere dia que sostenim part de la societat dies laborables i festius, dies de vagues, amb pandèmia i sense. A nivell polític i les administracions se’ns ha de considerar el que som: serveis essencials, volem les mateixes condicions que els i les nostres companyes d’estudis i dels àmbits escolars i sanitaris.

  5. Reunió immediata amb els referents de DGAIA a la demarcació de Lleida així com amb la direcció territorial per tal de poder canalitzar les respostes que l'administració ha de donar davant de la situació actual de les Educadores socials del Tercer Sector.

Amb aquest manifest volem evidenciar el nostre espíritu de col·laboració i cooperació amb la resta d'actors amb responsabilitat dins de la mesa de negociació a la taula del Tercer sector però paral·lelament volem informar de la situació que estem vivint i davant de la qual hem dit prou. Les Educadores Socials de Ponent organitzarem futures accions per tal de conscienciar a l'opinió pública de la situació que vivim en el nostre dia a dia.

Plataforma Educadores Socials de Ponent Lleida, febrer de 2023