El passat 26 de novembre es va celebrar la segona jornada de #PassES. Transitant per l’Educació Social, que va tenir lloc a Tortosa. En aquesta sortida el focus temàtic era la beneficència dins de la ciutat, a partir de la qual es va realitzar una ruta per tres centres d’importància històrica vinculats amb l’atenció a la infància i la gent gran.
L’experiència es va iniciar a la sala multiusos de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús. Antigament, aquest centre oferia asil a infants expòsits, orfes, pobres, indigents... A més d’hospital s’hi va incorporar una residència d’avis, vigent en l’actualitat.
L’educadora social i membre dels Sèniors del CEESC, Pepi Borràs, amfitriona de l'activitat, va ser l’encarregada de donar la benvinguda a tots els assistents. A continuació, l’educadora social als Serveis Socials de l’Ajuntament de Tortosa, Ana Moreno, ens va fer una introducció històrica per veure el context des d'on sorgeix la beneficència i com es consolida al 1822 amb la promulgació de la llei de la beneficència. La germana de la Consolació Vicenta Miralles ens va explicar que l’any 1849 van arribar les primeres monges, amb Santa Maria Rosa Molas al capdavant, i que fins fa un parell d’anys encara va treballar a l’Hospital aquest orde religiós. Ella personalment ens va oferir un magnífic resum dels 900 anys de la història de l’Hospital amb una exposició molt aclaridora. Per últim, les educadores socials i treballadores de l’hospital, Carme Franch i Raquel Aixendri, van presentar-nos les seves metodologies d’actuació incidint en la importància de les intervencions socioeducatives i la necessitat de tenir educadors i educadores socials treballant a l’àmbit sociosanitari. La visita va continuar per les zones més destacables del recinte, fet que va permetre als assistents conèixer de primera mà els racons que componen la història social de l’hospital.
Un cop enllestida aquesta visita, el grup es va desplaçar al segon centre d’interès: la seu del Consell Comarcal del Baix Ebre. El 1880 van iniciar la seva tasca en aquella finca el nou orde religiós de les Germanes Oblates, dedicades a la regeneració de noies -principalment adolescents, que es trobaven en règim de reformatori i que es considerava que estaven descarriades, segons la terminologia de l’època. Aquesta finca estava antigament conformada per una església i un convent, on residien les monges. La rebuda en aquest edifici la va fer en Mariano Curto, expresident del Consell Comarcal, que va explicar la història de l’edifici i com el Consell va comprar els terrenys per fer-ne la restauració amb dues escoles taller i adaptar-lo com a seu del Consell Comarcal. A partir de la seva intervenció es va produir un intercanvi d’anècdotes i petites històries, ja que algunes de les persones assistents tenien familiars que havien tingut contacte amb l’antic convent. Després se'n van visitar les instal·lacions.
El tercer centre a visitar va ser la Llar Infantil Ponent. Un equipament que va crear la Diputació de Tarragona, inaugurat el 1984, com a Centre Residencial d’Acció Educativa per atendre infants de 3 a 18 anys, provinents d’entorns familiars amb dificultats diverses que no els podien atendre. Al seu moment va ser traspassat a la Generalitat de Catalunya; al cap dels anys es va passar a anomenar CRAE Coll de l’Alba. En l’actualitat, és un espai que es troba abandonat i només es va poder veure per fora.
La sortida va finalitzar amb un vermut conjunt, on els assistents van posar en comú les experiències pròpies i impressions sobre la sortida.
Galeria d'imatges del PassES
Si cliqueu sobre la imatge, l'ampliareu.
Per saber-ne més:
>>Entrevista a Pepi Borràs. "Tortosa de la beneficència: infància, joventut i gent gran" (p. 24). Diari Més Ebre [02/12/2022]
El projecte Sèniors compta amb el suport de: