“Soc educadora social”. Quantes vegades a l’hora de presentar-te has dit aquesta frase amb el cap alt, orgullosa de la feina que fas i de tot el que representa aquesta professió? A quanta gent li has explicat que avui, 2 d’octubre, es commemora el Dia Internacional de l’Educació Social?
Potser no ho fas perquè penses que qui t’escolta no sabrà què és l’educació social i estàs cansada d’explicar-ho. Potser perquè no et sents representada amb el que avui en dia significa la professió. O, fins i tot, potser, perquè no et sents prou orgullosa de ser educadora social.
Les professionals de l’educació social tenim tendència a dir el que som amb la boca petita, a no aixecar massa la veu per no molestar. A defensar i treballar pels drets dels altres però oblidant-nos els nostres.
Com dèiem l’any passat, les dates assenyalades serveixen per renovar compromisos i il·lusions. El 2021 adreçàvem el Manifest del #DiaES a les administracions, demanant que l'Educació Social s’integrés, com a dret de ciutadania, en les polítiques públiques universals per al conjunt de la població. Aquest any ens dirigim a tu, professional de l’educació social. Perquè tenim clar que l'afany d’imaginar un futur millor per a la professió ha de néixer a nivell individual. Cadascun de nosaltres hauríem de ser els primers a defensar la professió. Ho podem fer dignificant el nostre dia a dia, denunciant situacions i casos que vagin en contra de la professió, assenyalant-ne l’intrusisme, tenint cura que les ofertes de feina de les nostres empreses o entitats s’adeqüin a la normativa, donant a conèixer la nostra feina…
Però, i si, a més, uníssim esforços per a treballar-hi conjuntament?
En una professió com la nostra, des dels diferents àmbits on els professionals de l’educació social som presents fent costat a les persones i col·lectius amb què treballem, se’ns presentaran reptes de futur en els quals el CEESC podrà tenir un paper important. Potser, a més d’aconseguir petites fites, podríem guanyar aquest reconeixement i els drets dels quals tothom estaria satisfet.
Per poder fer tota aquesta feina de manera efectiva, cal assumir responsabilitats i reivindicar el que sigui necessari. I per tenir capacitat de ser escoltats, cal tenir una massa social el més gran possible. Cal col·legiar-se.
Hi ha molta feina a fer. Tu també tens el teu paper en aquesta travessa, ja sigui a nivell personal o col·lectiu. No esperis que siguin els altres els que defensin els teus interessos.