Col·legieu-vos i organitzeu-vos, perquè necessitarem tota la nostra força
Per al lema del Dia Internacional de l’Educació Social 2022 ens hem inspirat en la frase de l'escriptor, polític i filòsof italià, Antonio Gramsci:
“Instruïu-vos, perquè necessitarem tota la nostra intel·ligència.
Emocioneu-vos, perquè necessitarem tot el nostre entusiasme.
Organitzeu-vos, perquè necessitarem tota la nostra força”.
A final del curs 2021/22, diferents fets ens han reafirmat en què l’única manera d’ubicar l’Educació Social allí on toca és en la defensa de la professió des d’una organització efectiva i amb recursos. Ho hem comprovat, per exemple, amb l’anunci del Departament d’Educació sobre la continuïtat de les 75 places d’educador/a social als centres educatius i l’ampliació a 10 places més. O el canvi de model que ja s’està gestant en el si de la Taula del Pacte Nacional de Salut Mental de Catalunya, de la qual formem part, amb l’objectiu de potenciar l'atenció social i comunitària. Es tracta de dues reivindicacions ja històriques dutes a terme des dels col·lectius professional d’educació social i escola i salut mental del CEESC.
En una professió com la nostra, des dels diferents àmbits on els professionals de l’educació social som presents i fent costat a les persones i col·lectius amb què treballem, se’ns presentaran reptes de futur en els quals el CEESC podrà tenir un paper important. Sense anar més lluny, en els propers mesos tenim per davant la construcció de la proposta definitiva de la Llei del Tercer Sector, el seguiment de l’elaboració del Llibre Blanc dels Serveis Socials i l’organització del V Congrés de Serveis Socials Bàsics i Especialitzats, tot un repte!
Per poder fer tota aquesta feina de manera efectiva, cal assumir responsabilitats i actuar amb disciplina sobre les tasques. I per tenir recursos, cal tenir una massa social, cal col·legiar-se. Sí, com més siguem, més força tindrem!
Enguany, el #DiaES 2022 vol posar el punt de mira en la necessitat de col·legiar-nos i d’organitzar-nos per ampliar les perspectives i la mirada de l'educació social allí on encara no hi és o no hi té la veu que hauria de tenir. I per enfortir la professió allà on ara es troba debilitada.
I sense oblidar un dels objectius que ens vam marcar des del CEESC quan vam començar a celebrar el #DiaES tot just farà 10 anys: reconèixer totes les educadores i els educadors socials i la feina que fem en els diferents àmbits on estem presents.
PROGRAMA
28 de setembre, a les 9.30 h
- EncapsuladES especial d'inici de curs. 2 entrevistes en directe des del compte d'Instagram del CEESC.
29 de setembre, a les 18.00 h
- Celebrem i construïm professió. Vuitè any de l'acte de reconeixement a estudiants amb millors TFG i expedients. Se celebrarà simultàniament a les seus del CEESC de Tarragona, Barcelona, Girona i Tortosa. A Lleida l'acte Celebrem i construïm professió es celebra el 6 d'octubre (veure a sota).
30 de setembre, a les 17.00 h
- Enguany l'acte central de la celebració del Dia Internacional de l'Educació Social del Consejo General de Colegios de Educadoras y Educadores Sociales es durà a terme a Barcelona i ha estat organitzat conjuntament pel Comitè d'Ètica del CEESC i el Comitè d'Ètica i Deontologia del CGCEES. Inclou la ponència Com es construeix l’ètica aplicada, amb Begoña Román. Es durà a terme a la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés-URL i s’emetrà per streaming.
2 d’octubre - #DiaES
- Il·luminem Catalunya d’Educació Social. Diversos municipis de Catalunya il·luminaran de blau les façanes i edificis públics en motiu del Dia Internacional de l’Educació Social.
- Carnaval de Blogs. Els blogs del món de l’Educació Social reflexionen al voltant de la col·legiació i de l’organització en la nostra professió. A més a més, aquest any volem fer créixer el Carnaval, el volem estendre al Microblogging, perquè són moltes les xarxes que actualment fem servir per a la creació de petites peces d'informació i que podem fer servir per fer visible l’educació social. Xarxes com ara Facebook, Twitter, Instagram…
1 d'octubre, a les 10 h
- Visita guiada a l'exposició "40 anys d'impremta de la Diputació de Lleida", a càrrec de Dionís Gutiérrez, comissari i eximpressor. La impremta de la Diputació de Lleida es va crear lligada a la Casa de Misericòrdia, un dels precedents de l'actual sistema de protecció de la infància i l'adolescència, per tal d'ensenyar un ofici i fer inserció laboral, a més d'imprimir la documentació de l'ens provincial.
6 d'octubre, de 9 a 14 h
- Celebrem i construïm professió a Lleida, dins de la IV Jornada del dia Internacional de l'Educació Social: "30 anys d'Educació Social a la Universitat de Lleida", a l'Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida. Més informació i inscripcions.