El CEESC s'ha adherit al "Manifest Infància i Pantalles", un Manifest sobre l’ús de les pantalles per promoure un desenvolupament saludable en la primera infància (de 0 a 6 anys).
El Manifest està adreçat a institucions i entitats vinculades a l’etapa de la primera infància des dels vessants de salut, benestar, educació, lleure, cultura, comunicació i acció política, entre d’altres i té l’objectiu de conscienciar de la necessitat de preservar la primera infància de la sobreexposició continuada als dispositius digitals i pantalles. Aquesta etapa és crucial per al desenvolupament cerebral, físic i emocional.
Efectes nocius descrits en l’evidència científica en relació amb la sobreexposició continuada a les pantalles dels infants menors de sis anys:
- Efectes en el desenvolupament cerebral.
- Efectes en la salut i desenvolupament físic.
- Efectes en la salut emocional.
El Manifest proposa:
- Potenciar la recerca en el nostre país i context proper, per generar més evidència sobre els efectes nocius de la sobreexposició i els impactes a llarg termini de l’ús de les pantalles.
- Promoure una major conscienciació social per deixar de normalitzar l’ús de pantalles abans dels 3 anys.
- Millorar la regulació en la classificació de continguts audiovisuals, adequant-la als primers estadis de desenvolupament dels infants.
- Sensibilitzar la societat sobre les necessitats dels primers anys de vida i de com satisfer-les per tal que els petits puguin créixer de forma sana, equilibrada i desenvolupant al màxim les seves potencialitats.
- Orientar i acompanyar les famílies per una convivència digital que sigui respectuosa amb la salut, les necessitats i el ritme dels infants.
- Promoure polítiques de conciliació familiar i accés a recursos educatius i de cures universals que permetin una criança responsiva.
- Impulsar la regulació de les empreses de tecnologies digitals per limitar les possibilitats de recollir informació personal sensible d’infants amb finalitats comercials.
Dilluns, 16 de maig, a les 18.30 h tindrà lloc l'acte de presentació al Canòdrom – Ateneu d'innovació digital i democràtica de Barcelona. L’acte comptarà amb una breu ponència a càrrec de la Dra. Rosa Casafont, metgessa i membre de la Càtedra de Neuroeducació de la Universitat de Barcelona.