Centenars d’entitats socials i representants d’ajuntaments, junt a altres actors del territori metropolità com sindicats majoritaris i col·legis professionals, ens hem reunit aquest dimecres a la Fabra i Coats de Barcelona en el marc del Fòrum Social Metropolità per abordar els reptes socials que té a dia d’avui l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
El CEESC formem part del Grup Impulsor del Fòrum, que és una iniciativa promoguda per l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva. La intenció del Forum és millorar les sinergies i la qualitat de l’acció de les entitats socials per poder fer front als desafiaments socials metropolitans compartits i reduir les desigualtats socials i incrementar la qualitat de vida de la població de la metròpolis.
Els participants dels ajuntaments i de les entitats socials hem coincidit en què l’espai metropolità és idoni per treballar temes socials de gran impacte metropolità i fer-ho, principalment, amb la col·laboració i coproducció del conjunt d’agents socials i institucions que hi intervenen. La desigualtat, en totes les seves dimensions, està incrementant de manera permanent en el conjunt del territori metropolità des de l’any 2008 i alertem que si no es té la capacitat d’introduir canvis socials importants en l’estructura social urbana i metropolitana, difícilment es recuperaran als nivells, ja de per sí baixos, de l’any 2020.
La trobada ha servit per establir cinc grans acords a partir dels quals vertebrar les accions de futur:
- Més participació. Que participin en el Fòrum la gran majoria d’entitats socials i ajuntaments de la regió metropolitana i col·laborin ens els espais de cooperació que es despleguin.
- Aprofitar la gestió local i de proximitat. Per promoure i facilitar innovadores formes de governança compartida i democràtica amb la finalitat d’enfortir i donar suport a les interdependències entre entitats socials i ajuntaments que constitueixen la base de l’acció social metropolitana.
- Crear xarxes de coproducció pública i d’iniciativa social de programes i projectes. Per incidir positivament en els principals reptes socials compartits a nivell metropolità.
- Buscar noves respostes als desafiaments socials de gran impacte i complexitat d’intervenció mitjançant grups d’aprofundiment i creativitat.
- Ser referents: Posicionar-nos davant d’altres actors institucionals en l’àmbit català, de l’estat espanyol i de la Unió Europea, i d’altres organismes adients per aconseguir nous enfocs i noves polítiques, per aconseguir un més alt impacte en la reducció de les desigualtats.
L’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva és l’espai de participació, de cooperació publico- social i d’acció conjunta entre institucions i organitzacions de la ciutat que, a través de la coproducció de polítiques, treballen per construir una Barcelona més inclusiva i amb major qualitat de vida per a totes les persones. El CEESC formem part del Consell de Governança de l’Acord.