El passat 15 de juny al Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí se celebrava la segona activitat del projecte Educació Social en entorns rurals, la primera que organitzava el CEESC de manera presencial des que es va declarar la pandèmia.
Després de la Jornada virtual L’Educació Social als pobles, celebrada al setembre de l’any passat, on es van presentar tres dels projectes que es van obtenir a partir d’una convocatòria oberta, la jornada a l’Espluga es presentava com la primera en què es volia aprofundir en tractar, des de la professió, una qüestió cabdal a moltes poblacions del nostre país: la despoblació.
Per debatre aquesta situació, s’hi va convidar la Sandra Gallardo, educadora social de l’equip dels Serveis Socials Bàsics d’Atenció Social del Consell Comarcal de la Terra Alta i membre de la junta delegada de Terres de l’Ebre del CEESC; el David Lesan, educador social al Servei Comarcal de Joventut "Jove_Segrià" del Consell Comarcal del Segrià, i a en Lluís Rubió, tècnic d'Educació, Joventut i Lleure de l'Ajuntament de La Vall d'en Bas, a la Garrotxa. La conversa, dinamitzada per en Xavi Campos, direcció de l’equip de gerència del CEESC i la Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural, va girar al voltant de diversos temes que ocupen i preocupen a pobles que, any rere any, fan front a la disminució de la seva demografia.
Entre els temes que van aparèixer, destaquen la preocupació per la falta d’oportunitats professionals dels joves als pobles, la manca de serveis com el transport públic, la falta d’habitatges rehabilitats o en condicions i un horitzó de vida social i cultural saludable.
D’alternatives, maneres de tractar-ho i solucions des de la professió van aparèixer les de desenvolupar atracció cap als pobles; treballar territoris vius en cultura; crear vincle, arrelament; fer xarxa entre la resta de pobles de la comarca o mancomunar projectes. En definitiva, marcar l’objectiu d’establir una perspectiva de futur en els entorns rurals.
Tot seguit podeu veure i escoltar un resum de les aportacions del David, la Sandra i el Lluís a la jornada:
>>També podeu veure el vídeo sencer de la jornada El paper de l’Educació Social en la despoblació
Per preparar la jornada, es va deixar aquesta pregunta oberta a tothom al web: Què pot fer l’Educació Social per evitar la despoblació dels pobles? Encara la podeu respondre.
Aquí teniu un resum d’algunes de les respostes fins a dia d’avui:
Teixir una gran xarxa d’actors socials que acompanyin els joves a trobar motius vitals perquè es quedin als pobles.
Promoure processos de participació comunitària, dissenyar projectes per a incentivar els béns educatius i culturals del municipi.
Crear espais segurs i proporcionar habitatges i llocs de treball per a noves famílies benvingudes.
Crear inicialment un projecte per les diverses franges d'edat d'adaptació i acolliment a l'entorn i suport per a millorar l'aspecte del poble despoblat. Es concretaria en fer l'entorn agradable, còmode per als serveis fonamentals comunitaris… Més endavant el projecte hauria d'adaptar-se a les necessitats que la gent anés creant a mida que la convivència avancés. No seria un projecte dirigit per l'educadora sinó per un equip multidisciplinari: enginyers, psicòlegs, arquitectes, dissenyadores, treballadores socials, informàtiques, diversos cossos (mosses, bomberes, etc.), agents rurals, empreses que s’hi volguessin instal·lar.
Contribuir a millorar i ampliar l'oferta sociocultural atenent al vessant multicultural.
Crear projectes de generació de feines en entorns agrosilvopastorals, espais d'acollida residencial i xarxa d'acollida social als municipis corresponents.
>>Més informació de la jornada El paper de l’Educació Social en la despoblació.
Enllaços d'interès:
- La Catalunya Central combat el despoblament rural donant feina a persones migrades
- Iniciatives contra l’exclusió social i la despoblació de la Catalunya rural
L'Educació Social en entorns rurals - #ESRural és un projecte del CEESC que neix per visibilitzar la maduresa de la professió als pobles i projectar la casuística de la professió en aquests entorns amb l'objectiu d'inspirar i cercar altres maneres de fer de l'educació social a les ciutats o àrees metropolitanes.
Aquesta va ser una jornada organitzada en col·laboració amb el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí.