Les educadores i educadors socials, que han estat en actiu durant tot aquest temps i, especialment, al costat dels col·lectius més vulnerables i invisibles, també han estat invisibles. Treballar amb col·lectius invisibles sovint fa que els professionals també quedin invisibilitzats.

La gestió del dia a dia ha estat en molts casos complicada i ha arribat a generar estrès moral als professionals ja que a causa de les restriccions no han pogut fer el que farien en un context de normalitat.

Malgrat aquesta situació, no han arribat consultes ni reflexions als Comitès d’Ètica i és per aquest motiu, per ajudar a construir respostes davant de la situació i aglutinar persones que comparteixen neguits, hem plantejat aquests Diàlegs d’Ètica en temps de pandèmia.

Ens podríem preguntar, per exemple... Per protegir les persones a qui acompanyem i atenem, hem d'anar a viure al Centre Residencial on treballem? O hem de prioritzar seguir vivint amb les nostres famílies? Què hem de fer?

Iniciem aquests diàlegs ètics per tal d’oferir un espai on formular les preguntes i dilemes ètics que ens estem fent i que no tenim temps de compartir amb altres professionals, així com per compartir el patiment que en molts dels casos ha estat interior i individual.

Volem crear un espai d’intercanvi de vivències professionals intenses que s’han donat durant els mesos de pandèmia. Així doncs, el proper 10 de desembre farem un diàleg entre diferents mirades i experiències per construir plegats les possibles respostes que plantejarem a la sessió del 9 de febrer. 

 

Diàlegs d’Ètica en temps de pandèmia

Sessió oberta de treball virtual
10 de desembre de 2020, a les 17.30 h.

En aquesta primera sessió es recolliran els interrogants que us hagueu pogut plantejar els educadors i les educadores socials al llarg d’aquests 7 mesos.

 

Peixera ètica virtual
9 de febrer 2021, a les 18.00 h.

En aquesta segona sessió es classificaran i treballaran les aportacions que ens hagin arribat (a la sessió oberta de treball o per correu electrònic) per poder redactar un document de recomanacions.

 

Un conflicte ètic / dilema moral és una situació no prevista, controvertida amb un mateix o entre professionals, vitalment important i transcendent que, en sentit estricte, no té solució. S'ha de prendre una decisió entre diverses alternatives que són oposades entre elles, de manera que allò que cadascuna té de positiu es converteix en la contrapartida de l'altra. La presa de decisions està determinada per aspectes no nomes tècnics, sinó també ideològics i emocionals. L'exposició permanent dels professionals a aquest tipus de situacions sense disposar de mecanismes o estratègies per construir respostes, pot generar una forma de patiment o de malestar que es pot definir com a "estrès moral".

Ens podeu enviar els vostres interrogants a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 

Activitat coorganitzada amb: