Les activitats entorn del Dia Internacional de l’Educació Social 2020 han buscat reflexionar sobre el present i el futur de l’Educació Social sota el punt d’inflexió de la crisi sobrevinguda amb la pandèmia de la COVID-19, plantejant-nos l'essencialitat de la nostra professió. 

Atenent a les recomanacions sanitàries, totes les activitats s’han desenvolupat en entorns virtuals.

 

L'Educació Social als pobles

A causa de la pandèmia de la COVID-19, es va anul·lar una jornada prevista el passat juliol al Museu de la Vida Rural a l'Espluga de Francolí, que volia encetar el projecte del CEESC l’“Educació Social en entorns rurals” (#EsRural). Previsiblement aquella  trobada es farà la primavera del 2021. De moment, però, s’ha volgut començar a treballar en aquet sentit amb la Jornada “L’educació social als pobles”, que va inaugurar els actes del #DiaES el dimarts 29 de setembre.

#EsRural neix per visibilitzar la maduresa de la professió als pobles i les comarques i amb aquesta primera Jornada es va voler donar a conèixer la tasca que l’Educació Social desenvolupa als entorns rurals, per tal millorar-ne la pràctica professional així com el seu camp d’actuació arreu del país. En concret s’hi van presentar 3 projectes de diferents territoris: L'Educació per a la sostenibilitat al Delta de l'Ebre, de la mà de Ramon Vidal i Saborit, Cura de la ment (les Garrigues i el Segrià), de la mà de Joana Aran i Territori educador a les escoles de primària del Ripollès, la Vall del Ges i el Bisaura, de la mà d'Àngels Guiteras. També hi va participar la Gemma Carbó, directora del Museu de la Vida Rural de l’Espluga de Francolí, entitat amb la qui el CEESC està plantejant el projecte #ESRural.

Vam poder parlar de diferents maneres de fer projectes socials en àrees poc poblades i amb altres ritmes, i com han actuat i com s’han organitzat en aquesta crisi. I vam veure com els pobles ofereixen l’oportunitat de transformar-se en territoris on molts projectes relacionats amb la comunitat i el treball amb la societat cobren vida, i es poden dur a terme de forma més senzilla.

>Informació sobre la Jornada (relatoria i vídeo)

 

Celebrem i construïm professió 2020

Una de les activitats que formen part cada any dels actes del #DiaES és el Celebrem i construïm professió. Enguany n’hem celebrat la sisena edició, la tarda del 30 de setembre. L’objectiu d’aquesta jornada és conèixer, reconèixer i donar veu a l’alumnat amb millor expedient acadèmic i també a l’alumnat amb els Treballs de Fi de Grau d’Educació Social amb la nota més alta de Catalunya del curs passat.

Cada estudiant va tenir quatre minuts per resumir el contingut del seu TFG i, en el cas de tenir millor expedient, se’ls va demanar de respondre la pregunta que va ser el lema del #DiaES 2020: Creieu que l’Educació Social és essencial? Per què? Ho és tota? L’Educació Social és revaloritzarà després d'aquesta crisi (COVID)… o no?

>Notícia del Celebrem i Construïm professió 2020
>Informació de l’acte (relatoria i vídeo)

 

Quaderns d'Educació Social, número 22

I el dia 2 d’octubre el vam començar amb una exclusiva: la presentació del nou número dels Quaderns d’Educació Social, el número 22: Tot anirà bé? Confinaments, incerteses, invencions... L’excepcionalitat del moment ens ha portat a decidir que aquest número, de manera extraordinària, surti des del primer moment amb els continguts en obert en format digital. I així ho anunciàvem en un #EncapsuladES especial, parlant amb en Joan Gener, educador social i membre del Consell de Redacció dels Quaderns d'Educació Social.

> Notícia: El nou número de Quaderns s'avança i s'obre a tothom
>#Encapsulades especial #DiaES – Conversa amb Joan Gener

Carnaval de Blogs

Durant tot el dia es va succeir el també tradicional Carnaval de Blogs del #DiaES, on lligant amb el tema d'enguany vam demanar que els bloguers i blogueres de l’educació social ens mostressin la seva reflexió a l’entorn dels moments viscuts i que estem vivint professionalment: aquesta crisi ha fet més evident que l’Educació Social és essencial? Per què? Ho és tota? L’Educació Social és revaloritzarà després de tot això… o no?

Es van repetir idees, però cada una de les 13 veus aporta reflexions des del seu àmbit i la seva experiència. 

Carnaval de Blogs 2020

#DiaES a Lleida

Aquest any també hem participat a l’acte de celebració del Dia Internacional de l'Educació Social a la Universitat de Lleida, on l’Albert Font-Tarrès, membre de la Junta delegada del CEESC a Lleida, va clausurar l’acte. 

També volem destacar que durant el vespre del mateix dia 2 d'octubre l'edifici del palau de la Paeria de Lleida es va il·luminar de blau com a reconeixement a la tasca que fem dia rere dia les educadores i els educadors socials, a petició de la Junta delegada del CEESC a Lleida.

 

Activitat del CGCEES

El CGCEES va commemorar el Dia Internacional de l'Educació Social organitzant el webinar "La precariedad en el trabajo con la infancia y la adolescencia".