Proposta d’entitats del sector del lleure i l’educació comunitària al Govern de la Generalitat
Una aliança de sindicats, Federacions d’Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA) i de renovació pedagògica, entitats i organitzacions del sector del lleure, l’esport i la cultura, patronals, col·legis i associacions professionals vam mantenir reunió divendres 5 de juny a la tarda amb la consellera de la Presidència, Sra. Meritxell Budó, i altres representants de diferents Departaments del Govern.
A la reunió es va traslladar la urgència d’abordar la situació de la campanya d’estiu i del proper curs des de l’imprescindible consens de tota la comunitat educativa. En concret es va reivindicar la posada en marxa d’una Taula per consensuar un Acord Nacional per a l’Educació en el Lleure i Comunitària.
Aquest acord ha de preveure un Pla de xoc per un estiu 2020 on tots els infants, el jovent i els i les adolescents puguin gaudir d’activitats socials, educatives, culturals, esportives, i Plans d’Educació Comunitària, que tingui continuïtat el curs 2020-2021, un curs de disseny extraordinari i que cal endegar des del més ampli consens.
El grup promotor valora positivament la reunió, encara que es va convocar amb massa retard, i exigeix:
- L’actuació coordinada dels departaments de la Generalitat implicats (Treball, Afers Socials i Famílies, Educació, Salut…) amb les administracions locals.
- Posada en marxa de l’espai de consens, on participin tots els agents promotors de la iniciativa amb la perspectiva de continuïtat en la imprescindible Taula Nacional per a l’Educació en el Lleure i Comunitària.
- Agilitat; el curs acaba i hem d’afrontar ja un estiu 2020 on tots infants, adolescents i joves puguin accedir a les activitats socials, culturals, educatives i esportives en clau d’inclusió, d’equitat i d’igualtat d’oportunitats.
- Una potent campanya institucional per difondre les activitats, donant suport a les iniciatives i promovent la confiança de les famílies i la participació dels infants, adolescents i joves.
- Un finançament amb ajuts públics que faci possible l’accessibilitat per part de tothom, especialment per a les famílies i infants/joves en situació de més vulnerabilitat social.
Els representants de l’Administració van explicar durant la reunió que, en la seva opinió, el Govern ja ha posat en marxa iniciatives per atendre totes les demandes realitzades. Tot i reconeixent l’existència d’aquestes actuacions, el grup promotor considera que cal dotar-les de més recursos econòmics, de més intensitat en l’aplicació de mesures, i de major agilitat a l’hora de fer-les efectives. No podem esperar més. Cal tirar endavant ja.
El grup promotor de la proposta el composen:
- ACCAC, Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya
- AcPpJ, Associació Catalana de Professionals de les Polítiques de Joventut
- ACELLEC, Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura
- Associació de Mestres Rosa Sensat
- CCOO de Catalunya
- CDLCAT, Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
- CEESC, Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya
- FAPAC, Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya
- FAPAES, Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes d’Ensenyament Secundari de Catalunya
- FMRP, Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya
- Fundesplai
- La Confederació Tercer Sector Social de Catalunya
- PINCAT, Plataforma d’Infància de Catalunya
- Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
- UFEC, Unió de Federacions Esportives de Catalunya
- UGT de Catalunya