El passat dimarts, 18 de maig, s'ha celebrat el Dia Internacional dels Museus (DIM). I per a aquest 2020 atípic, les activitats previstes per celebrar-lo s’han traslladat a l’espai virtual.

El lema escollit per a l’edició 2020 és “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”, que posa l’èmfasi en la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus.

Impulsada per la Direcció General de Patrimoni Cultural, s'ha dut a terme el programa "Obrim finestres, museus per la igualtat", que ha reunit tot un seguit de propostes. El CEESC ha participat en el cicle de Converses per a professionals "Els museus en temps de la COVID-19", cinc converses que han tingut el mateix format: una persona del sector museístic amb experiència sobre l’àmbit a tractar ha demanat a un especialista de l’altre sector reflexions per entendre com els està afectant la crisi, parlant de turisme, món digital, educació, salut i inclusió.

El CEESC hem participat a la xerrada "Museus i Inclusió", que s'ha dut a terme entre la Carme Bergés, directora del Museu de Cervera i el Xavi Campos, gerent del Col·legi que ens deixa la següent reflexió:

La crisi sanitària que ens ha afectat de ple pot ser un accelerador de la necessària transformació dels museus del país. Aquests equipaments públics estaven vivint un procés de repensar-se, i en l'educació social estan trobant l'aliança que els facilitarà posar les persones (totes) al centre i generar processos per donar protagonisme a les comunitats en què estan immersos. Les possibilitats de cooperació i de generació d'espais híbrids interprofessionals es presenten infinites. Serà amb la incorporació de les educadores i els educadors socials que els nostres museus passaran de ser inclusius a ser (plenament) oberts? Cooperarem per oferir escenaris de benestar. Ja hi ha experiències en aquesta línia, però queda molt camí per recórrer.

Aquí teniu el vídeo de la conversa:

 

Podeu per una ullada a les altres converses en aquest enllaç.