El CEESC ens hem adherit al següent manifest publicat per la Xarxa Artibarri.

Descripció de la situació actual del sector de la cultura i les arts comunitàries a Catalunya

  • Què són la cultura i les arts comunitàries i què representen en aquests moments?

El sector de la cultura comunitària és un sector format per organitzacions de diferents tipus: associacions, empreses i autònoms que treballen per encàrrec administratiu, d’entitats privades o bé per projectes propis, sempre en relació amb la comunitat, amb un arrelament al territori, i mitjançant el desenvolupament de disciplines artístiques i esdeveniments culturals. Un dels pilars que ho defineixen és “la participació” i “la transformació social”, per tant, el contacte directe i físic amb les persones.

Sobre les mesures actuals de protecció de la cultura davant la crisi de la COVID-19 (Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona) veiem que és un inici positiu però insuficient per al nostre sector, que té un futur incert.

La cultura i les arts comunitàries mouen una cadena social formada per artistes, pedagogs, talleristes, mediadors, gestors culturals, tècnics de l’espectacle, sociòlegs, educadors… És un subsector invisibilitzat dins el món cultural, sovint mal etiquetat com a lleure socioeducatiu, apartant-lo de la “cultura en majúscules” i les grans estructures, o no reconeixent aquestes pràctiques com a part del sector cultural. Malgrat això, aquests “gegants” també, els últims anys, han començat a desenvolupar projectes “d’art comunitari” o “art participatiu” sentint-se’n molt orgullosos de participar a millorar la societat.

Les arts comunitàries constitueixen un sector professional i activista de la cultura en el que hi participen més de 60.000 persones cada any (només a la ciutat de Barcelona), i es mouen 1,4 M euros (calculats recentment en un estudi). A la capital s’estima que hi ha 650 treballadores culturals diverses, entre fixes i intermitents, només de projectes d’arts comunitàries. És a dir que som una minoria molt gran i molt invisibilitzada.

Els problemes del sector de la cultura i les arts comunitàries són bàsicament els mateixos problemes de la majoria de la societat, reivindicacions de caràcter estructural elaborades per la societat civil:

  • Necessitat de renda bàsica universal per tothom.
  • Supressió del lloguer i de les hipoteques (d’habitatge, d’oficines i d’espais taller) mentre duri l’estat d’alarma.
  • Supressió del pagament d’autònoms i impostos mentre duri l’estat de alarma.
  • Regularització immediata de les persones migrants per poder gaudir d'una vida digna.
  • Pla de rescat social per a les persones.

També donem suport i ens sumen a les campanyes ja iniciades per part del sector cultural per demanar:

  • La implementació en l’àmbit laboral i fiscal de l’Estatut de l’Artista.
  • La campanya Actua Cultura per reivindicar el 2% de pressupost en Cultura.
  • I les reivindicaciones de la Cultura de base i del Parlament Ciutadà de la Cultura de Barcelona.

Continueu llegint al voltant de les problemàtiques derivades d’aquest confinament per raons de salut pública i les 12 propostes del sector de cultura i les arts comunitàries.

Si us hi voleu adherir, feu clic en aquest enllaç.