Enguany, el #DiaES 2019 posa el punt de mira en la necessitat de generar estratègies i destinar recursos a construir una cultura de l’autocura perquè “La nostra energia és la nostra força”, i només amb professionals conscients i en plenes facultats aconseguirem que la nostra feina sigui rellevant i que l’educació social pugui exercir com a disciplina i professió de referència en el benestar de les persones, col·lectius i comunitats. I això ho hem de fer, no només com a individus, sinó també en el si dels equips i com a membres de la comunitat. En aquests punts centrarem els actes entorn al Dia Internacional de l’Educació Social arreu del territori.
BARCELONA
Jornada especial del Dia Internacional de l’Educació Social 2019
Dimecres 2 d’octubre, de 9.00 a 20.00h a la Nau Bostik.
En aquesta jornada central posarem de manifest que la informació, la formació, la trobada i el reconeixement són quatre elements essencials per a l’autocura: perquè la nostra energia és la nostra força per acompanyar processos de canvi i facilitar millors condicions de vida a les persones i a la comunitat.
Per iniciar la jornada amb informació, volem saber “Com ens sentim les educadores i els educadors socials a la feina?” SePrA, Servei de Prevenció de Riscos Laborals, ens presentarà les conclusions sobre l'estat de salut i benestar de les educadores i educadors socials de Catalunya a dia d’avui a partir de la seva experiència com a servei de prevenció en empreses de l'àmbit social i d'atenció a persones.
Tot seguit, membres del Col·lectiu de Protecció a la Infància del CEESC presentaran un informe inicial sobre la situació professional i laboral als diferents centres i recursos del sistema de protecció a la infància i l’adolescència de Catalunya, amb resultats extrets de l’enquesta que vam llençar a finals del mes de juny i que ja han respost al voltant de 700 persones.
Seguirem amb la formació, oferint quatre tallers simultanis:
- Resilients, de la dificultat a l’oportunitat.
- Dir, fer i estar: la màgia de la comunicació (INSCRIPCIONS TANCADES)
- Tenir cura de qui cuida.
- El moviment com a via d’expressió de les emocions.
Cap a les dues del migdia arriba el moment de la trobada. Ens aturarem, la farem petar i menjarem una bona paella de la mà del Menjador Ca La Rosa.
Ja a la tarda, donarem pas al reconeixement amb la jornada 'Celebrem i construïm professió 2019' que, per cinquè any consecutiu, organitzem per conèixer i donar veu a l’alumnat que té l’expedient acadèmic amb major qualificació i també amb els Treballs de Fi de Grau d’Educació Social amb la nota més alta a Catalunya.
Trobareu informació més detallada i el formulari d'inscripció en aquest enllaç.
Exposició fotogràfica: "Resilients. De la dificultat a l’oportunitat"
Del 16 de setembre al 18 d'octubre trobareu a la seu del CEESC a Barcelona l'exposició fotogràfica de l'educador social i fotògraf César Marcos.
TARRAGONA (ACTIVITAT ANUL·LADA)
Difonguem l'Educació Social
Del 30 de setembre al 6 d'octubre, a la Biblioteca Municipal deTarragona
A la Biblioteca Municipal de Tarragona trobareu un estand permanent i exclusiu sobre l'Educació Social i el CEESC. En aquest espai es difondrà la professió, la disciplina i el Col·legi a través de publicacions especialitzades i pròpies.
TORTOSA
Tenir cura de qui cuida
4 d'octubre, a la Biblioteca Marcel·lí Domingo
En aquest taller s’oferiran eines, estratègies i reflexions que ajudin a la millora de la tasca d’acompanyament dels professionals, a partir de l’autoconeixement i la cura del propi benestar. Es presentaran diversos enfocaments, tècniques i/o situacions que puguin contribuir a enfortir les competències personals i professionals i, sobretot, la pròpia cura.
LLEIDA
Taller de Soundpainting amb Arnau Millà
5 d’octubre, Auditori Enric Granados
S'enceta la temporada d'Educa amb l'Art a Lleida amb aquest taller en què experimentarem en primera persona la creació artística a través de la improvisació. Aprendrem a crear col·lectivament composicions instantànies que sorgeixen en el mateix moment. Veurem que no hi ha un sol compositor, sinó que totes les persones que hi participen són creadores i intèrprets al mateix temps.
GIRONA
Àgora, digues la teva!
5 d’octubre, seu del CEESC a Girona.
Cap on anem? Què està passant? Micròfon obert per a educadores i educadors socials de Girona perquè diguin la seva a través de "microponències" entorn a la professió i amb l'objectiu de recollir i analitzar inquietuds, crítiques constructives, suggeriments…
L'acte es tancarà amb un vermut "curatiu".
CARNAVAL DE BLOGS
Com ja va sent habitual, lligarem la temàtica del Carnaval amb la del #DiaES. Volem que els bloguers i blogueres de l’educació social ens expliqueu quina és la vostra vivència entorn a aquest tema i com ho feu per carregar les piles. Creieu que la nostra professió té prou en compte la cultura de l’autocura? Teniu dinàmiques engegades en aquesta direcció a nivell d’equip?