L’energia és la capacitat que té un cos de produir un treball o de produir canvis en les coses. L’energia no és matèria, no ocupa espai ni es pot percebre pels sentits. El que sí que podem percebre són les seves manifestacions o efectes.

En la natura l’energia està sotmesa a canvis constants i es transforma contínuament. La calor del sol, per exemple, es transforma en energia mecànica quan a l’escalfar l’aire, dona lloc als vents. 

També pel nostre cos circula energia. Quantes vegades sentim que no tenim energia per a res? En tenim prou com per afrontar el nostre dia a dia sent conscients de la responsabilitat que suposa ser agents referents per a persones i comunitats? 

Hem de ser conscients que per acompanyar processos de canvi i facilitar millors condicions de vida a les persones i a la comunitat ens cal energia. Parar, destinar-nos un temps a nosaltres i, des del nostre benestar i la nostra salut, apoderarnos per seguir endavant.

Enguany, el #DiaES 2019 posa el punt de mira en la necessitat de generar estratègies i destinar recursos a construir una cultura de l’autocura perquè “La nostra energia és la nostra força”, i només amb professionals conscients i en plenes facultats aconseguirem que la nostra feina sigui rellevant i que l’educació social pugui exercir com a disciplina i professió de referència en el benestar de les persones, col·lectius i comunitats. I això ho hem de fer, no només com a individus, sinó també en el si dels equips i com a membres de la comunitat. En aquests punts centrarem els actes entorn al 2 d’octubre, Dia Internacional de l’Educació Social.

El #DiaES serà l’oportunitat de veure com de carregades tenim les piles. Mostrarem dades sobre les condicions i la satisfacció personal en els llocs de treball dels educadors i les educadores socials. Patim estrès, ansietat, insomni? Podem fer bé la nostra feina en determinades condicions de treball? Comprovarem que l’autoconeixement és una bona base per a l’autocura.

També tindrem tallers, sessions especials i tasts de diferents mètodes, eines o pràctiques que ens ajudaran a cuidar-nos i a sentir-nos millor a la feina i en les nostres tasques i responsabilitats. I no hi faltaran, tampoc, les activitats ja tradicionals com el “Celebrem i construïm professió”, que el CEESC organitza conjuntament amb les universitats catalanes; una jornada per conèixer i donar veu a l’alumnat que té l’expedient acadèmic amb major qualificació, així com els Treballs de Fi de Grau d’Educació Social amb la nota més alta de Catalunya. Perquè reconèixer també és cuidar.

Els actes de celebració del Dia Internacional de l’Educació Social es realitzaran entre el 28 de setembre i el 5 d’octubre de 2019 a les diferents seus del CEESC: Tortosa, Girona, Lleida, Tarragona i Barcelona.

>>CONSULTEU EL PROGRAMA D'ACTIVITATS D'AQUEST ANY.