• Com a resultat de l’acció protesta denunciant la falta de diàleg, el CEESC es reuneix per primer cop des de fa 2 anys amb el Departament d’Educació, que es compromet a mantenir-hi converses.

  • La incorporació de 75 educadors/ores socials per al curs 2020-2021 en centres de màxima complexitat com a pla de xoc per a l'abordatge de les desigualtats és del tot insuficient.

Com a part de la Campanya “L’Educació Social Suma a l’escola”, i després de 2 anys demanant una reunió amb el Departament d’Educació sense rebre resposta, aquest matí una representació del CEESC, formada per Lluís Vila, vicepresident del CEESC, Remei Fabregat, membre del Col·lectiu d’Educació Social i Escola i Pep Guasch, tècnic de participació, projectes i universitats del CEESC, ha anat al Departament d’Educació amb la intenció que ens rebés el Conseller Josep Bargalló.

L’objectiu era parlar de la inclusió de la figura de l’educació social al sistema educatiu català, a banda de fer-li entrega d’una carta en què li exigim una resposta del Departament d’Educació a sis anys de reivindicació històrica, així com el Manifest “La figura de l’educadora i l’educador social als centres escolars”, acompanyat de les més de 3.000 signatures de suport que hem rebut durant l’any que fa que el vam fer públic.

El Conseller Bargalló, però, era avui de visita a Palau d'Anglesola i Albesa, per veure els terrenys on es construiran dues noves escoles.

Preveient la seva agenda, una representant del Col·lectiu d’Educació Social i Escola del CEESC a Lleida, la Saray Subirada, li ha fet entrega de la carta i el manifest durant la visita a Albesa.

Malgrat l’absència del Conseller, al Departament d’Educació, conscients de la nostra visita, ens ha rebut la Directora General de Currículum i Personalització, la Sra. Maite Aymerich.

Durant la reunió, en Lluís Vila ha explicat com d'important és la figura dels educadores i educadors socials per aconseguir una mirada socioeducativa i comunitària a les escoles: “les competències de la nostra professió ens fan l'agent imprescindibles per al foment de la convivència, l'atenció integral i l'atenció amb les famílies”.

També hem exposat que la contractació de 75 educadors/ores socials per al curs 2020-2021 en tot el sistema educatiu català, ens sembla una proposta del tot insuficient, ja que aquests 75 són els primers de molts professionals que s'haurien d'incorporar als centres. Però que, malgrat tot, entenem que és una primera passa molt necessària per introduir aquesta mirada socioeducativa a l’escola.

Hem demanat explícitament a la Sra. Aymerich saber com es gestionarà aquesta incorporació el curs vinent i ens hem posat a disposició del Departament per a poder-la gestionar i configurar-la conjuntament; de la mateixa manera, hem ofert la nostra borsa de treball com a possible via per a la contractació d'aquests primers 75 professionals.

Des del Departament d’Educació entenen que aquests 75 educadors/ores socials s'incorporaran a alguns dels centres de màxima complexitat com a pla de xoc per a l'abordatge de les desigualtats, aclarint que és una mesura per entomar les conseqüències de la COVID-19 allà on més es necessiti.

 

La Sra. Aymerich ha puntualitzat que aquests educadors socials tindran un encàrrec focalitzat en les violències i la coeducació en centres d'alta complexitat, responent a la demanda de Vila sobre quin quin paper tindran aquests educadors socials als centres. No cal dir que aquesta proposta ens sembla del tot limitada, fruit d’un pla parcial i excepcional sense vocació transformadora, que segrega per tipus de centre i que no prové d’un debat de fons.

Agraïm a la Maite Aymerich que ens hagi rebut avui; esperem que la seva proposta que el CEESC i el Departament d’Educació facin camí conjunt no quedi a l’aire; i valorem positivament el compromís per seguir mantenint converses. Però també remarquem que, després de 2 anys demanant de reunir-nos amb el Departament, aquesta trobada no s’ha dut a terme fins que s’ha fet aquesta acció de protesta denunciant la falta de diàleg.

D’altra banda, avui la Generalitat ha respost a les consultes de la Bústia de Contacte del Departament (una de les accions que demanàvem a la Campanya):

“En resposta a la vostra consulta, us informo que atesa la situació de pandèmia i les noves necessitats educatives per a l'inici del curs escolar 2020-2021, s'ha previst la contractació de personal del cos de diplomatura, educació social. En els propers dies es farà publicitat a través dels canals habituals (portal de l'empleat de la Generalitat - Atri, i espai d'ofertes temporals de treball de la web del Departament d'Educació) per tal que les persones interessades puguin sol·licitar participar en el procés de selecció d'aquestes dotacions.

En quant a la pregunta sobre convocatòria d'oposicions, atès que es tracta d'un cos de titulació específica d'àmbit de tota la Generalitat de Catalunya, l'òrgan competent per convocar processos d'oposicions és la Direcció General de la Funció Pública."

Des del Departament d’Educació s’han compromès a informar el CEESC sobre el com i el quan de la incorporació d'aquests 75 educadors/ores socials. Esperem poder-vos donar aquesta informació clau al més aviat possible.