Aquest mes de novembre hem tingut diverses reunions de representació institucional de l’educació social de les quals us volem parlar.
Educació
Dimarts, 2 de novembre una representació del CEESC es va reunir al Departament d'Educació amb l’objectiu de fer el seguiment dels temes tractats durant l'anterior reunió al Departament el juliol, el futur de la professió a les escoles i continuar reclamant-ne una presència generalitzada. Podeu llegir el resum d’aquesta reunió en aquesta notícia.
Drets Socials
Divendres, 5 de novembre, membres de la Junta de Govern del CEESC ens vam reunir amb la Sra. Violant Cervera, Consellera de Drets Socials. Aquesta era una reunió sol·licitada en el seu dia amb la voluntat de presentar-nos institucionalment a la Consellera. Un apropament que veiem necessari per mantenir les dues organitzacions coordinades i treballar efectivament alhora.
Vam parlar de les perspectives de desplegament en relació amb el Pla Estratègic de Serveis Socials, el Llibre Blanc de les Professions o el Pla de Millora en Infància i Adolescència, que tenen voluntat d'anar desenvolupant en la mesura de les possibilitats.
Vam posar de manifest que els equips de Serveis Socials Bàsics pateixen una creixent pressió assistencial que no existiria si s'assumissin responsabilitats des d'altres espais d'atenció a les persones en els quals s'hauria de comptar més amb les educadores i els educadors socials.
També vam fer palesa la necessitat de connexió i gestió de la transversalitat amb altres departaments i, molt especialment, amb el de Salut, amb el qual el Departament de Drets Socials crearà l’Agència Integrada Social i Sanitària, amb l’objectiu d’enfortir l’autonomia personal. Segons el Govern aquesta Agència és una prioritat ara per ara i ha de ser un espai on poder cooperar des del Col·legi. El Departament es va comprometre a facilitar els espais de connexió, tant en aquest cas com amb altres departaments o direccions generals per treballar operativament en la defensa de l’educació social.
I és que la nostra professió fa front a moltes dificultats en els espais on està present de manera estable i ens cal voluntat política per donar-nos suport en recuperar el prestigi merescut, però encara ens en cal més per consolidar-nos en espais que també entenem com a propis, com ara l’escola, l’atenció a la salut mental o la inserció sociolaboral.
Pel que fa a la licitació de serveis, des del CEESC vam apuntar que l'increment de l'externalització de serveis, està anant en contra de la vetlla de la seguretat laboral dels professionals. A les licitacions no es valoren elements imprescindibles com ara l'avaluació dels riscos psicosocials o la dotació de supervisió dels equips. En resposta a aquest tema manifesten estar en clau de canvi del model de licitacions per fer efectiu el model de concert social i de gestió delegada, amb processos d'acreditació de les entitats.
A més a més, ens van informar que tenen la voluntat d’actualitzar la Cartera de Serveis Socials l'any 2022 (recordem que aquesta Cartera no es revisa des de l’any 2010) en paral·lel a la renovació del contracte programa.
Mediació
Dilluns, 22 de novembre representants del CEESC i del Col·lectiu Professional de Mediació ens vam reunir amb membres de la Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació. Concretament, amb el Sr. Joan Ramon Casals i Mata, director, la Sra. Carla Francitorra de Font, subdirectora general, i amb la Sra. Sílvia Grau, directora del Centre de Mediació de Catalunya.
Vam parlar de la vinculació del CEESC amb la Mediació, del treball que està duent a terme el Col·lectiu i de l’especificitat de l'especialització en mediació comunitària. I hi vam remarcar la importància de disposar d’equips específics per consolidar la mediació com a professió, com a recurs reconegut.
Diversitat funcional, Consell de l’Advocacia Catalana
El passat 3 de setembre va entrar en vigor una nova normativa, la Ley 8/2021, de 2 de junio, por la que se reforma la legislación civil y procesal para el apoyo a las personas con discapacidad en el ejercicio de su capacidad jurídica, i el Decret Llei 19/2021, de 31 d’agost, pel qual s’adapta el Codi civil de Catalunya a la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat.
En referència a aquestes modificacions, el dimarts 23 de novembre ens vam reunir amb la Sra. Eva Ribó, Consellera del Consell de l’Advocacia Catalana, degana del Col·legi de l’Advocacia de Sant Feliu i consellera referent de la reforma del procediment de modificació judicial de la capacitat.
Amb aquesta nova normativa esdevé fonamental la intervenció de la figura del "facilitador/a", un professional especialitzat i neutral que, si cal, avalua, dissenya, assessora i/o ofereix a les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament -tinguin o no la discapacitat oficialment reconeguda- els suports adequats i necessaris i perquè exerceixin el seu dret d’accés a la justícia en igualtat de condicions que les altres. En aquest paper hi reconeixen la capacitat de les educadores i els educadors socials. Aquest suport i assessorament també s'ofereix als professionals de l'àmbit de la justícia implicats en un procés judicial.
Des del CEESC ens comprometem a integrar-nos en un grup de treball compartit entre diferents agents implicats per tal de dissenyar un Pla Pilot que es vol plantejar a la Generalitat, amb l'objectiu de posar en funcionament de manera universal aquest nou model.