Popularment, el concepte d’art ha estat directament lligat a un univers ric i variat percebut com una cosa llunyana de la quotidianitat. Un món a part on l’accés és limitat i restringit a uns pocs escollits. Des de fa alguns anys, aquest concepte està canviant i l’art està tenint un nou rol, més centrat en el procés artístic i educatiu que en la idea d’obra acabada. Observem que la música, la dansa, el teatre, el circ, la pintura, el graffiti, etcètera permeten que diferents persones, amb capacitats diferents, puguin participar simultàniament fent coses diferents per a un resultat estètic i per a un procés col·lectiu i transformador. I és que els llenguatges artístics són adequats per a facilitar i promoure l’apoderament perquè permeten desenvolupar alguns conceptes clau com la creativitat, la democràcia i la transformació.

  • La creativitat és, de fet, la capacitat de resoldre problemes, de treballar activament per trobar una forma diferent d’aproximar-se a un obstacle.
  • La democràcia perquè l’art ens ofereix una estructura en la qual s’esborren diferències socioeconòmiques i culturals i es rescaten valors com el treball en equip, la solidaritat i el suport mutu.
  • La transformació pel fet que el llenguatge artístic permet experimentar amb les accions del grup i les emocions quotidianes utilitzant un codi diferent al verbal. Això ens pot fer ser més conscients d’un problema que abans no era visible als nostres ulls, o mirar-lo des d’una altra òptica.

Així, l’art permet repensar el món, proporciona eines per organitzar-se en col·lectiu i cercar altres maneres de construir-ho. Es converteix en una eina molt potent per l’acció socioeducativa que busca l’empoderament personal, grupal i comunitari. Cada vegada trobem més experiències en aquest sentit les quals volem visitar i conèixer de la mà dels protagonistes quins són els reptes als quals s’enfronten per la construcció de metodologies, la gestió comunitària, la utilització dels llenguatges artístics, el rol de professional i el paper de l’espai públic.

PROGRAMA

1. Els llenguatges artístics en l’empoderament

Dilluns, 24 de febrer, de 10.30 a 14h. Sala Sol de l’edifici Calderes (Gimnàs). Facultat d'Educació, Campus Mundet. A càrrec de Gwyn Wansbrough, impulsora de projectes de facilitació creativa amb joves i durant 10 anys ha estat la directora de Partner For Youth Empowerment.

2. El Borsí, una eina cultural pel veïnat del Gòtic

(CANVI DE DATA) Dilluns, 16 de març, d’11 a 14h. Edifici del Borsí, Plaça de la Verònica s/n. Barcelona. A càrrec d’una membre de la Plataforma del Borsí, col·lectiu veïnal que s’ha organitzat per recuperar l’edifici i construir-hi un projecte de gestió comunitària a través de l’art i la cultura.

3. El paper del formador/a de circ social

Dilluns, 30 de març, d’11 a 14h. Ateneu Popular 9Barris. Portlligat 11-15. Roquetes. Barcelona. A càrrec de Juan López, Aïda Ballester i Elies Martinez, membres de l’equip pedagògic de l’Ateneu.

4. El Rec Comtal, un equipament cultural invisible

Dilluns, 20 d’abril, d’11 a 14h. Itinerari pel Rec Comtal amb sortida de l’estació de tren de Torre Baró. Plaça Roja. A càrrec de Carmen Fructuoso, dinamizadora comunitària i coordinadora de La Perifèrica; i amb el suport de membres del projecte veïnal Cultura i Barri.

#ArtCult_ES20


Tota la informació.

Inscripcions en aquest enllaç. Gratuït amb aforament limitat.

Amb el suport de: Facultat Educació UB.

Amb la col·laboració de: Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, Coordinadora per l’Animació Sociocultural de Catalunya - CASC_CAT, Ateneu Popular 9 Barris i La Perifèrica.