• La Mesa unitària del sector social s'ha reunit avui amb el cap del Govern i els consellers d'Economia i de Treball, Afers Socials i Famílies per traslladar-los la situació, crítica i insostenible.
  • Tercer Sector, sindicats, patronals i col·legis professionals de l'àmbit social exigeixen uns pressupostos socials que assegurin els drets de la ciutadania, una atenció de qualitat i millors condicions laborals per a les treballadores del sector.
  • S’ha acordat una nova reunió en un mes per compartir els pressupostos 2020 i la creació d’un espai estable de diàleg i negociació per construir el full de ruta per als propers anys.

La Mesa unitària en defensa del sector social i d’atenció a les persones de Catalunya s'ha reunit aquest migdia amb el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, acompanyat del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani. Les entitats integrants de la Mesa han reclamat l’activació de polítiques socials i millores substancials en el finançament dels serveis amb l’objectiu de garantir els drets socials de la ciutadania, una atenció de qualitat i unes millors condicions laborals per als treballadors i les treballadores del sector. En definitiva, per assegurar la sostenibilitat dels serveis amb dignitat per als usuaris i els professionals.

El Govern ha reconegut la situació crítica que pateix el sector social i s'ha compromès a convocar una nova trobada amb la Mesa unitària en el termini d'un mes per compartir els pressupostos de la Generalitat per al 2020. A banda d'aquesta propera reunió, es crearà un espai estable de diàleg i negociació amb l'objectiu d'abordar els diferents temes que es plantegen en el Manifest fundacional de la Mesa, que reivindica "una aposta decidida per passar del 0,5% del PIB actual al 2% d’inversió mitjana en els diferents països del nostre entorn".

El sector social --representat en una Mesa de la qual formen part sindicats, col·legis professionals i organitzacions empresarials i del Tercer Sector-- assumeix que no es poden recuperar 10 anys de polítiques d’austeritat en un sol exercici i per aquest motiu es planteja un full de ruta a dos o tres anys vista, però durant la reunió d'avui amb els màxims representants del Govern català no ha renunciat a reclamar que els pressupostos 2020 suposin ja un punt d’inflexió i incorporin algunes de les demandes formulades. Cal recordar que es parla d'infrafinançament crònic i de 'dècada perduda' perquè les tarifes que la Generalitat paga a les entitats i empreses del sector social han estat congelades durant 10 anys, i que les condicions laborals dels treballadors i treballadores no están equiparades amb les de la gestió directa, de manera que no es compleix el principi d''a igual feina, igual salari' malgrat tractar-se en tots els casos de serveis públics.

Entre les reclamacions de la Mesa unitària s'inclou actualitzar l’IRSC i desplegar iniciatives com la Llei de Dependència, la Renda Garantida de Ciutadania, el Pacte Nacional per la Interculturalitat, l'Agència Catalana de Protecció Social i la Llei de drets i oportunitats en la infància i l’adolescència. Així mateix, el sector demana un impuls a les mesures per facilitar l'accés a l'habitatge, millorar el suport a les famílies i erradicar la violència masclista.

En nom de les organitzacions membres de la Mesa unitària en defensa del sector social han participat avui a la reunió amb el president Torra, el vicepresident Aragonès i el conseller el Homrani els següents portaveus:

  • Oriol Carbonell, vicepresident primer de l'Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura
  • Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials
  • Anna Calvo, representant a Catalunya de la Asociación Estatal de Entidades de Servicios de Atención a Domicilio
  • Maria Rosa Monreal, presidenta del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya
  • Mercè Civit, membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya
  • Rosa Rodríguez, presidenta del Col·legi de Pedagogs de Catalunya
  • Toni Mora, secretari de Política social de CCOO Catalunya
  • Joan Segarra, president de La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya
  • Enric Mangas, president de La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials
  • Francina Alsina, presidenta de la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya
  • Enriqueta Durán, secretària de Polítiques Socials d'UGT Catalunya
  • Vicente Botella, president de la Unió de Petites i Mitjanes Residències

La Mesa unitària en defensa del sector social i d’atenció a les persones de Catalunya està conformada per les organitzacions ACELLEC, ACRA, ASADE, CEESC, TSCAT, COPEC, CCOO, La Confederació del Tercer Sector Social, La Unió, la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, UGT i UPIMIR. La Mesa neix per fer un front comú a la reivindicació dels drets socials i les polítiques públiques.