Fa un mes vam publicar la notícia Hi ha educadores i educadors socials que volen treballar o no n'hi ha? en què afirmàvem que calia qüestionar-se si les condicions de treball que ofereixen moltes administracions públiques i entitats als professionals de l’educació social són prou dignes.

Denunciàvem que hi ha entitats que ofereixen llocs de feina que no respecten el que estableix la Cartera Serveis Socials en relació amb els perfils dels professionals i/o la seva ràtio, o el conveni col·lectiu d’aplicació; d’altres ofereixen llocs de treball per a educadores i educadors socials on no s'exigeix la titulació en educació; d’altres creen nous perfils per feines que ens corresponen a educadores i educadors socials.

Quan vam compartir aquest article a les xarxes socials molta gent va mostrar el seu malestar, amb comentaris del tipus: “Tot ve derivat dels baixos salaris ja pactats als convenis i la manca d’unitat cóm a professió. Cóm és possible que com a educadors es cobri més en un determinat àmbit que en altre?“; “a vegades veig ofertes d’entitats, cooperatives i empreses que fan peneta ja que sembla que ens hem d’infravalorar i no hi ha dret”; “Tinc millors condicions laborals i facilitat en la conciliació familiar fent d'educador d'educació especial a ensenyament, categoria C1 (inferior) que d'educador social categoria B en la majoria d'àmbits. En condicions laborals equivalents a d'altres categories salarials B hi hauria altres àmbits a escollir”.

Des del CEESC hem volgut demostrar quina és la realitat del mercat laboral per a la nostra professió, i per això hem anat a comparar els sous bruts que marquen els convenis més habituals que apliquen les empreses i entitats del tercer sector. Al no haver-hi un conveni marc, les empreses s’acullen al conveni que regula la seva activitat empresarial.

Per poder fer la comparativa de la manera més clara hem calculat el sou brut per hora que s’especifica en cada un dels convenis. En el gràfic també hem marcat el sou brut per hora de mitjana per a tots aquests convenis, que és de 13,79€ l’hora:

(feu clic a sobre de la imatge per ampliar-la)

*En el Conveni d’Acció Social es diferencia el Cicle continuat, en què s’inclouen serveis oberts els 365 dies de l’any durant les 24 hores, dels de Cicle General.

Segons l’Informe de l’Educació Social 2017 la mitjana salarial de les dades recollides era de 21.444 € bruts anuals. Hem d’especificar que aquesta mitjana no està calculada tenint en compte la jornada laboral. En qualsevol cas, la podem comparar amb el sou dels convenis que hem recollit en aquest quadre:

(feu clic a sobre de la imatge per ampliar-la)

Així veiem una de les altres queixes dels professionals, les desigualtats de sou que ens trobem en el mateix sector. Destaquem, per exemple, que un educador/a que treballa en un CRAE sota el conveni de l'acció social no cobra el mateix que un personal laboral o funcionari de carrera, tot i que les tasques i funcions són les mateixes.

“Guanyava més treballant de caixera de caps de setmana al Carrefour, abans de tenir la carrera, del que es paga en moltes ofertes ara després d’estudiar el grau”, era un altre dels comentaris que ens vau fer. No és el primer cop que sentíem aquesta afirmació, així que hem volgut també comparar-ne els sous.

En aquest gràfic hem comparat la mitjana del sou brut hora d’un/a caixer/a de supermercat segons els acords principals, amb la mitjana del sou brut hora dels convenis del sector social i també del conveni d’oficines i despatxos, ja que sabem que és un dels convenis que s’utilitza en el sector.

(feu clic a sobre de la imatge per ampliar-la)

*Mitjana dels 6 convenis comparats en el 1r gràfic

Des del CEESC continuem treballant per defensar la professió i promoure el reconeixement social i professional de l’educació social. Aquestes finalitats passen perquè les entitats i administracions ofereixin llocs de treball dignes (no només per un sou i un horari racional, sinó també pel compliment per exemple de les ràtios de la Cartera de Serveis Socials), però la realitat és ben diferent.

Us demanem que ens feu d’altaveu i en cas que us trobeu amb una injustícia laboral, com és el cas d’un lloc de feina precari, ens ho feu saber a través de correu electrònic: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Un altre comentari repetit a les xarxes és que el CEESC no actua. “Som un col·lectiu molt lluitador per a certes coses, però gens lluitadors/ores pels nostres drets laborals com a col·lectiu; de totes maneres potser el CEESC també s’ho hauria de plantejar.” El CEESC no és més que la unió de totes i tots els que el conformem. Si volem que el CEESC sigui un espai per defensar, compartir, generar coneixement i discurs envers la professió, cal que hi participeu activament. Necessitem la vostra implicació activa per defensar la professió i els professionals.

Ara el CEESC està format per 2.850 persones col·legiades, com més siguem, més força podrem fer.


CONVENIS CONSULTATS

  1. VII Convenio Marco Estatal de Servicios de Atención a las Personas Dependientes y Desarrollo de la Promoción de la Autonomía Personal
  2. Conveni del Lleure educatiu i sociocultural
  3. Conveni d'Acció social amb infants, joves, famílies i altres en situació de risc de risc
  4. Residències, centres de dia i llars per a l'atenció de persones amb discapacitat intel·lectual de Catalunya (abans Residències i centres de dia per a l'atenció a persones amb discapacitat severa i profunda de Catalunya)
  5. Segon Conveni Col·lectiu de treball dels hospitals d'aguts, centres d'atenció primària, centres sociosanitaris i centres de salut mental, concertats amb el Servei Català de la Salut (SISCAT) - Taules salarials
  6. VI Conveni Únic del personal laboral de la Generalitat de Catalunya
  7. Taules retributives 2019 – Personal funcionari de la Generalitat de Catalunya
  8. Conveni col·lectiu de treball del sector d’oficines i despatxos de Catalunya per als anys 2017 i 2018
  9. Convenio colectivo del Grupo de empresas. Mercadona, SA, y Forns Valencians Forva, SA, Unipersonal
  10. Convenio colectivo del sector de grandes almacenes
  11. Convenio colectivo del grupo de empresas Dia SA y Twins Alimentación SA
  12. "¿Qué supermercados pagan más sueldos? Todos caminan al rebufo de Mercadona" La Información. 13/11/2018

Descarrega't la notícia en pdf.