El 8 d’abril tindrà lloc al CCCB la inauguració de l’exposició Francesc Tosquelles. Com una màquina de cosir en un camp de blat.

Aquesta exposició vol donar a conèixer al gran públic la figura del psiquiatra Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges d’Òlt, 1994). L’exposició posa en relleu les pràctiques d’avantguarda que en Francesc Tosquelles va portar a terme en el camp terapèutic, polític i cultural. Tosquelles va transformar les institucions psiquiàtriques durant la República i sota l’Europa dels feixismes.

Dins de l’exposició trobarem documentació del Centre de Formació d’Educadors Especilitzats de Barcelona (CFEEB) i dels Col·lectius Infantils de l’Ajuntament de Barcelona.

Quina relació tenia en Francesc Tosquelles amb aquests dos projectes?

En Toni Julià (Barcelona, 24 de març de 1941 – Girona, 17 de juliol de 2009) va ser un precursor de l'Educació Social, i un dels primers catalans que va formar-se com a educador especialitzat a l’Institut Saint-Simon de Toulouse. En Francesc Tosquelles va ser professor seu durant el temps que va estudiar-hi.

El seu tracte personal i professional no va acabar amb la finalització els estudis d’en Toni; tots dos van continuar en contacte, ja que en Toni el va considerar com el seu mestre, a través dels projectes del Centre de Formació d’Educadors Especialitzats de Barcelona (CFEEB) i els Col·lectius Infantils de l’Ajuntament de Barcelona. En aquesta exposició trobareu documentació que ens explica la seva vinculació professional.

L’Ajuntament de Barcelona va encarregar al CFEEB la reforma i la renovació de la intervenció i dels centres d’infància propis de l’Ajuntament. El CFEEB va assumir-ne el repte i va posar en marxa els Col·lectius l'any 1977.

El 15 de desembre de 1978, un grup de professionals dels Col·lectius Infantils van entrevistar-se amb en Francesc Tosquelles, a l’Institut Pere Mata de Reus, per parlar sobre el funcionament dels Col·lectius Infantils. En l’exposició trobareu un document que va elaborar en Toni Julià on recull les preguntes que en Tosquelles va plantejar als professionals de l’educació social sobre el funcionament dels Col·lectius, sobre el CFEEB i sobre la seva intervenció en aquest projecte.

També podreu veure diversos documents que va publicar el CFEEB sobre els Col·lectius Infantils i el seu funcionament, un dels quals és un resum que va fer en Toni Julià sobre un dels llibres que va publicar en Francesc Tosquelles.

L’exposició es podrà visitar del 8 d'abril al 28 d'agost. Com a membres del CEESC teniu entrada gratuïta ensenyant el carnet col·legial.

 

>> A més, el proper 12 de maig oferim una Càpsula gratuïta que consisteix en una visita i una presentació de l'exposició a càrrec de Carles Guerra, un dels responsables del projecte.


Si us interessa aprofundir en la figura d’en Toni Julià, el CFEEB, els Col·lectius Infantils i la seva vinculació amb en Francesc Tosquelles, us recomanem consultar el següents documents: