Us presentem els principals resultats de la 3a edició de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya. Transcorreguts 3 anys des de l’Informe anterior, hem repetit la lectura per tal de dibuixar una sèrie de tendències que ens ajudin no només a visualitzar la nostra professió sinó, també, a tenir fonaments diagnòstics per a l’establiment d’estratègies i objectius. Només des del coneixement de la realitat podem avançar en les millores desitjades.

Aquest #InformES és la foto de l’evolució de l’estat de l’Educació Social entre l’any 2014 i el 2020 a Catalunya. La base d’aquest informe és una enquesta oberta, a la qual van respondre 1.254 educadores i educadors socials.

Us en destaquem 12 punts:

  1. Segueix creixent la feminització de la professió. Del 77,1% les dones passen a ser-ne el 79,43%.
  2. La franja majoritària d'edat se situa entre els 26 i 35 anys (40,50 %). Una joventut que és molt més marcada entre les dones.
  3. Continua creixent el volum de matriculacions en Educació Social (5.691 alumnes matriculats el curs 2019/20, respecte dels 5.073 del curs 2016/17).
  4. Les entitats contractadores han ofert opcions de reciclatge a més del 55 %, tot i ser un any complex.
  5. Bona salut de l'ocupació. Gairebé el 80% dels professionals troben feina en menys de 3 mesos i les cerques de feina de més d'un any són anecdòtiques.
  6. Creix l’externalització de serveis. L’ocupació a través d’entitats privades segueix creixent, arribant al 64,5 % del total.
  7. Es percep una lleugera millora salarial però que encara ens manté lluny d’altres professionals de l’estat del benestar. La diferència de les percepcions salarials amb Sanitat i Ensenyament s'eixampla amb els anys.
  8. Els homes segueixen guanyant més que les dones. La bretxa salarial és del 14,59 %. Ha baixat un 4,05 % respecte el 2017.
  9. El conveni d’Acció Social segueix creixent com a referent. Ho és en el 43 % dels casos.
  10. L’impacte de la pandèmia en el dia a dia de la feina ha estat molt gran i ha afectat, entre altres, la capacitat de concentració, dificultat amb relació a la son i sensació de carregament i tensió
  11. Tot i ser un sector que treballa des de la proximitat, el teletreball s’ha incorporat amb força, especialment en els àmbits de la Justícia Juvenil, la Salut Mental, l'Acció Comunitària i els Serveis Socials.
  12. Hi ha relativament poca afiliació professional, només el 46,36 % pertany a una organització professional. El CEESC es manté com a entitat professional de referència.

 

Consulteu l'informe complet (Power BI)

Descarregueu-vos el resum de l’#InformeES 2020 (pdf)

Volem agrair l'equip de DataForGood que ens han capacitat per utilitzar programari per anarlitzar i dissenyar la visualització de les dades.

 

Vídeo amb els principals resultats de la 3a edició de l’Informe de l’Estat de l’Educació Social a Catalunya 2020