Els propers 11, 12, 13, 14 i 15 de maig tindrà lloc a la Fàbrica de Creació Fabra i Coats de Barcelona el primer Festival de les Arts Comunitàries de Catalunya que vol reconèixer el camí de les diveres propostes culturals del territori per esdevenir un punt de trobada entre veïnes, professionals, i organitzacions al voltant de la participació cultural i les arts comunitàries.

A través de la coordinació de Basket Beat i enmig de la crisi de la COVID-19, diferents col·lectius, entre els quals el CEESC, ens hem reunit per tal de pensar i construir una cita que ja feia anys que el sector, de manera inconscient, demanava. Perquè no hi ha dubte que ens els últims deu anys les arts comunitàries ha Catalunya han crescut de manera exponencial.

Els objectius del Festival són:

  • Reconèixer el protagonisme de les comunitats com a creadores.
  • Facilitar espais de trobada entre persones: ciutadans, participants, professionals i públics.
  • Fer valdre el vessant polític de les arts comunitàries.
  • Construir espais de reflexió per tal d’acompanyar la professionalització, ètica i dinàmiques del sector.
  • Debatre la institucionalització i despolitització que estem vivint com a moviment.
  • Confrontar els models culturals i de governança per generar espais de cultura democràtica.
  • Visibilitzar Catalunya en el mapa internacional de les arts comunitàries.

El programa del Festival és molt extens i cal inscriure’s per separat a cadascuna de les activitats a les quals es vulgui assistir, tant a les gratuïtes com a les de pagament.

El CEESC col·labora en el debat "L’Educació Social i les Arts Comunitàries", que tindrà lloc dissabte, 15 de maig al matí.

Es tracta d'un debat sobre el paper de la professió i les professionals de l’Educació Social en les Arts Comunitàries a raó dels resultats de l’enquesta oberta a diferents organitzacions del sector, feta pel CEESC i Basket Beat. Quina vinculació tenen les educadores i els educadors socials en aquests projectes i organitzacions? Són professionals clau en l’esdevenir d’aquestes propostes a Catalunya? Quines funcions i responsabilitats tenen? A l’inici de la sessió es presentaran els resultats d’aquesta enquesta per seguir construint una realitat compartida. I és que l’associació entre artistes i educadores és una necessitat tant de moda com urgent que aporta intercanvis i sacsejos continus a ambdues parts.

Si participes en un projecte o organització entorn les arts comunitàries a Catalunya, t’agrairem que ens donis un cop de mà responent aquesta enquesta (no cal que hi hagi cap educador/a social a l’entitat). Tens temps fins el 2 de maig.

 

Més informació:

>Programa complet

>Web del Festival

>Les xarxes del FAACCC: Instagram / Twitter