En aquesta crisi hem comprovat com en l’opinió pública s’ha assentat certa sensació que l’Educació Social -i sobretot més en uns sectors i àmbits que en d’altres- és essencial. A qualsevol educador/a que hagi treballat o estigui treballant en algun centre residencial, ja sigui amb gent gran, adolescents i joves tutelats i extutelats, persones sense sostre o amb discapacitat o diversitat funcional… se l’ha considerat clau per a l’engranatge del sistema social. Professionals imprescindibles (i insubstituibles) de la cura i de l’acompanyament de col·lectius vulnerables en aquesta crisi social i sanitària.

Però l’Educació Social va més enllà dels centres residencials i de col·lectius vulnerables; la professió es practica a tot arreu, al carrer, i amb tot tipus de persones i de famílies i per a totes elles. Com queda “aquesta” Educació Social en aquesta crisi?

Serà aquesta crisi un punt d’inflexió per a la disciplina i per a la professió després dels seus primers 25 anys d'història?

Les activitats entorn del Dia Internacional de l’Educació Social 2020 buscaran aquestes respostes i reflexionaran sobre el present i el futur de l’Educació Social: des dels pobles, des de les universitats, des de les xarxes… 

PROGRAMA D'ACTES

L'Educació Social als pobles
Dimarts, 29 de setembre, de 17.00 a 18.15 h. Virtual

Aquesta activitat donarà també el tret de sortida a un projecte del CEESC que vol ampliar el coneixement del treball que es fa des de l’Educació Social als pobles i les comarques, amb l’objectiu d’enriquir la professió i la disciplina. Ens connectarem amb professionals d’arreu de Catalunya i coneixerem de primera mà com han actuat o com s’organitzen en aquesta crisi. I també coneixerem diferents maneres de fer i projectes interessants en entorns amb menys gent i altres ritmes. 

Celebrem i construïm professió 2020
Dimecres, 30 de setembre, de 17.00 a 18.30 h. Virtual

Sisè any consecutiu que el CEESC i les universitats catalanes posen el focus al nou talent de la disciplina. Un any més, coneixerem i donarem veu a l’alumnat amb millor expedient acadèmic i també a l’alumnat amb els Treballs de Fi de Grau d’Educació Social amb la nota més alta de Catalunya del curs passat. En format virtual i especial. Què en pensa de l’actual situació aquesta generació de nous educadors i educadores socials que just apareixen enmig de la crisi?

#EncapsuladES especial QES
Divendres, 2 d’octubre, de 9.30 a 10.00 h. Virtual

L’EncapsuladES torna a aparèixer al Dia Internacional de l’Educació Social per parlar amb en Joan Gener, educador social i membre del Consell de Redacció dels Quaderns d'Educació Social. I és que, aquest any, aprofitem el #DiaES per presentar el nou número del Quaderns

Carnaval de Blogs
Divendres, 2 d'octubre

Com ja va sent habitual, lligarem la temàtica del Carnaval amb la del #DiaES. Volem que els bloguers i blogueres de l’educació social ens expliqueu quina és la seva reflexió a l’entorn dels moments viscuts i que estem vivint professionalment: creieu que l’Educació Social és essencial? Per què? Ho és tota? L’Educació Social és revaloritzarà després de tot això… o no?

Àgora, digues la teva! I ara, què?
Dissabte, 3 d'octubre, de 10.00 a 11.30 h. Virtual

Fa un any, des de Girona, ens preguntàvem "cap on anava l'Educació Social i cap on havíem d'encaminar la nostra energia",  tot afirmant que aquesta energia era la nostra força. Ho fèiem amb la participació de cinc persones educadores, sense mascareta, ni distància social ni gel hidroalcohòlic. Cada una va donar la seva visió aportant coneixement a la professió (vegeu l'article sobre l'Speaker's Corner).

Aquest any, ens hem de reinventar i farem una tertúlia virtual, sabent-nos essencials, preguntant-nos: "I ara, què?"

TAMBÉ PARTICIPEM A...

II Dia Internacional de l'Educació Social a la Universitat de Lleida
Divendres, 2 d'octubre, de 10.00 a 12.00 h. Virtual

La Facultat de d'Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida organitza el II Dia Internacional de l'Educació Social amb una videoconferència en què es presentaran diferents trajectòries professionals d'educadors i educadores socials.

Webinar. La precariedad en el trabajo con la infancia y la adolescencia
Divendres, 2 d'octubre, de 17.00 a 19.00 h. Virtual

El CGCEES commemora el Dia Internacional de l'Educació Social organitzat el webinar "La precariedad en el trabajo con la infancia y la adolescencia".