En els darrers dies circula per les xarxes socials una notícia que diu que fins a finals de desembre les persones diplomades poden equiparar la seva titulació a la de Grau, de manera gratuïta i al moment, per via  telemàtica a través del Ministerio de Universidades i, d'aquesta manera, validar un títol de diplomatura amb el Pla Bolonya.

Amb aquest escrit volem aclarir les inexactituds d'aquesta notícia i ajudar a clarificar els possibles dubtes que hagi pogut generar.


El 2 d’octubre de 2015, es va publicar al BOE, Boletín Oficial del Estado, la resolució per la qual es determina el nivell de correspondència al nivell del Marc Espanyol de Qualificacions d’Educació Superior (MECES) del títol universitari Oficial de Diplomat en Educació Social. Segons aquesta resolució, el títol de Diplomat en Educació Social es correspon amb el nivell 2 del MECES (nivell de grau).

El Real Decreto 967/2014 estableix en el seu article 27 que l'equiparació queda acreditada amb la publicació al BOE, si bé el Ministeri ha habilitat a través de la Seu Electrònica d'Educació un procediment pel qual un titulat pot sol·licitar i obtenir directament un certificat de correspondència a nivell MECES per a la seva titulació preBolonya.

Aquest certificat de correspondència em dona el Grau en Educació Social? Per a què serveix aquesta gestió?

No.

El que pretén aquesta gestió és establir la correspondència entre la Diplomatura en Educació Social i el Títol de Grau en Educació Social (nivell 2 del MECES).

La correspondència de nivell no és el mateix que una homologació de titulació ni atorga el Grau. Tot i que la titulació de Grau en Educació Social ha vingut a substituir l’antiga Diplomatura d’Educació Social i que les dues estan vinculades amb l'exercici de la mateixa professió, en no haver-se produït una homologació, no es pot parlar d'equivalència de titulació.

Qui pot trobar més utilitat en aquesta correspondència?

Els titulats que poden trobar més utilitat a aquest certificat són aquells professionals que volen exercir o realitzar estudis fora d'Espanya i que volen veure reconegut correctament el seu nivell acadèmic com a professionals. És una anotació o aclariment per a l'àmbit europeu que indica que la Diplomatura correspon als estudis actuals de Grau, però la persona no obté ni se li dona el Grau en Educació Social.

On puc fer el tràmit i quan finalitza?

Per a més informació sobre el tràmit a realitzar, consulteu aquest lloc web. El termini per realitzar aquesta gestió està obert de forma permanent.

A la web del Ministerio de Universidades podeu trobar un document de preguntes freqüents sobre el MECES.