L'emissió dels 2 capítols del documental "Desemparats" al programa Sense Ficció de TV3 ha tingut una gran repercussió social i ha generat força polèmica entre professionals del sector.
El primer capítol, Desemparats: el dolor, que es va emetre el 23 de maig, denunciava els casos en què el sistema de protecció a la infància ha fallat en la retirada de menors per part de l’administració. Després d’aquesta emissió, el CEESC ens vam posicionar ja a les xarxes dient que hi havíem trobat a faltar la veu dels i les professionals.
l segon capítol, Desemparats: l’abús, que es va emetre aquest dimarts, 29 de maig, va posar el focus en els centres de menors.
El CEESC vam emetre un Comunicat, durant l’emissió del debat posterior, en què reivindicàvem la nostra figura, tot expressant la nostra preocupació que la mirada del programa sigui l’única que pugui quedar en la retina dels espectadors sobre la tasca dels professionals de l’acció social. I també sobre l’estigmatització que pot quedar sobre els infants que en algun moment de la seva vida han estat o segueixen vivint en els recursos residencials.
El portal Social.cat ha recollit aquest comunicat, que recull les nostres reivindicacions.
Els dos capítols han generat molta participació a les xarxes. A twitter, per exemple, podeu seguir totes les piulades a través de l’etiqueta #MenorsDesemparatsTV3.
En destaquem algunes que ens semblen interessants:
No, no estic d’acord. No hi hà cap necessitat de nombrar la feina ben feta que es fa. Es tracta d donar veu a qui no la te i a qui es vulneren els Seus Drets, cometen una greu INJUSTÍCIA. Això és DENUNCIABLE. Jo vaig adoptar un nen sense problemes (FIN). NO Parlem d’això.
— Sandra Sí ⯑⯑⯑⯑⯑⯑⯑⯑⯑ (@leon_ferrera) 28 de mayo de 2018
Cunyadisme i corporativisme a parts iguals a #MenorsDesemparatsTV3, però la majoria no és res més que allò que apareix als informes anuals del @sindicdegreuges. Sóc educador i el meu esforç (més enllà del conveni col·lectiu) no pot servir per tapar els errors del sistema.
— Sergi Amat Giro (@SergiAG_) 27 de mayo de 2018
El principal error dels documentals #MenorsDesemparatsTV3 ha estat generar més desconcert q posar llum. No es pot barrejar sistemes de protecció (són autonòmics), temàtiques, no aportar més comprovacions d'afirmacions... més quan l'espectador no coneix gairebé res de com funciona
— Albert Font-Tarrés (@FontTarres) 29 de mayo de 2018
#MenorsDesemparatsTV3
— Anna HR ⯑ (@hallsrelat) 29 de mayo de 2018
Programa desordenat, barrejant tipus de centres (CRAEs i CREIs), barrejant peoblematiques (maltractament i malversació), i ocultant la major part de la feina ben feta per la majoria de centres i professionals.
Heu deixat a l'audiència ben confosa.
Hola espectadors del @senseficcio !
— David Román (@david_roman1) 29 de mayo de 2018
Ara que tots esteu sensibilitzats amb la necessitat d’atendre adequadament els infants i adolescents tutelats, us podeu adreçar a l’#ICAA a oferir-vos per acollir un infant.#AcollimentFamiliar #MenorsDesemparatsTV3 https://t.co/wFX4AnlxmC
No es desempara un infant d’un dia per l’altre. El desemparament sempre és la darrera opció. Hi prenen part entre 15 i 20 professionals; de diferents disciplines i diferents administracions. #MenorsDesemparatsTV3 @senseficcio @georginaoliva
— agnès rVssiñol #SíSí (@agnesrussinol) 29 de mayo de 2018
I des del punt de vista periodístic, bé la denúncia, però em sembla que: han faltat moltes veus, s'estigmatitza el servei d protecció a la infància, s'ha volgut parlar d moltes coses amb certa sensació d potipoti... #MenorsDesemparatsTV3
— Sònia Pau (@Soniapauc) 29 de mayo de 2018
Teniu molta feina els comunicadors. Jo ja signaria per un #Emparats doble sessió amb un tractament acurat, orientat a reconèixer límits i plantejar propostes de millora.(1/2)
— Ana Villa ⯑ (@anavillaur) 29 de mayo de 2018
D’altra banda, el Síndic de Greuges també ha emès un comunicat en què considera necessari fer una reflexió sobre el tractament que es fa d'aquest sistema en els mitjans de comunicació i la forma com s'exerceix aquesta funció social.
Per aquesta raó, el Síndic s'ha adreçat al director de TV3, als responsables del programa i al CAC, i ha demanat una compareixença a la Comissió d'Infància del Parlament de Catalunya.
Veient l'interès i l'actualitat del tema, pensem que és un bon moment per recollir la visió del col·lectiu professional de l'actual sistema de protecció a la infància de Catalunya.
Per això hem decidit programar una Càpsula-Debat per tal de recollir la visió del col·lectiu professional de l'actual sistema de protecció a la infància de Catalunya. Serà el proper dimecres, 13 de juny, a les 10.00 del matí, al Centre Cívic Cotxeres Borrell de Barcelona (C. Viladomat, 2-8). Us animem a participar-hi. Cal inscripció prèvia, per controlar l'aforament. També el podeu seguir per streaming.
I podem parlar sobre algunes qüestions com ara:
- Com hem viscut des de la professió aquest "Sense Ficció"?
- Funciona l'actual sistema de protecció? Què és exactament el que falla?
- Els professionals podem/hem de denunciar les coses que no funcionen? Ho fem prou?
- Seria idoni que fos l'administració de Justícia que dictaminés les mesures de protecció als infants?
Segueix el debat per streaming
Petit recull de premsa, el ressò als mitjans de comunicació:
- Francisco Cárdenas: “Tinc la sensació que un camió se’m va emportar la nena per davant”. Judit Domènech i Mar Barberà. Social.cat. 23/05/2018.
- Sensacional «Desemparats», patètic corporativisme. Toni Vall. NacióDigital. 23/05/2018.
- TV3 defensa el documental 'Desemparats' davant les crítiques rebudes. Ara. 29/05/2018.
- Armengou i Elfa (Sense Ficció): “No denunciar les errades en la protecció de menors no farà que el sistema sigui millor”. Media.cat. 29/05/2018.
- La protecció dels menors a debat: què hi ha darrere dels centres de tutela? Social.cat. 30/05/2018.
- De veritat que això s’acaba aquí? Mònica Planas. Ara. 30/05/2018.